— woensdag 15 februari 2023, 11:22 | 3 reacties, praat mee

Ana van Es moet getuigen in de rechtbank wegens Syrië-artikel

Ana van Es - © ANP / Jan Boeve

Volkskrant-journalist Ana van Es moet woensdag getuigen in de rechtbank. Dit vanwege een artikel dat ze vier jaar geleden in Syrië schreef, toen ze onderzoek deed naar de Syrische broers Fatah en Aziz al H.. Het betreffende duo was betrokken bij de burgeroorlog in Syrië, en hieromtrent wegens terrorisme veroordeeld. Nu loopt het hoger beroep. Laatste wijziging: 15 februari 2023, 11:30

Het artikel van Van Es gaat over de betrokkenheid van de broers bij de burgeroorlog in hun land, en werd gepubliceerd in april 2019. Het stuk werd in de initiële rechtszaak gezien als een belangrijke schakel. Dit komt doordat het Openbaar Ministerie naar eigen zeggen te weinig juridische middelen heeft om strafrechtelijk onderzoek te doen in Syrië. ‘Mede daarom was dit verhaal in De Volkskrant een belangrijk uitgangspunt voor het OM’, stelt Bart Nooitgedagt, advocaat van Fatah al H.. ‘Ze zijn ermee aan de slag gegaan en hebben geprobeerd om alles wat erin staat te verifiëren of falsifiëren.’

Verschoningsrecht
Het artikel is overigens nooit als bewijsstuk tegen de broers gebruikt. Nu staat het stuk opnieuw ter discussie. ‘Het OM heeft tijdens het hoger beroep gezegd niet uit te sluiten dat ze dit artikel zullen gebruiken als bewijs tegen mijn cliënt. Zoiets is uitzonderlijk, maar ik heb het eerder meegemaakt’, aldus Nooitgedagt.

Het is vooralsnog onduidelijk wat Van Es precies gaat zeggen in de rechtbank. Haar advocaat Jens van den Brink verwacht dat ze zich onverkort zal beroepen op haar verschoningsrecht. Zo kan ze tegenover de rechter haar bronnen beschermen.

Problematisch
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, vindt het problematisch dat een journalist wordt opgeroepen bij een rechstzaak. ‘Zo’n verhoor kan de onterechte indruk wekken dat zij als journalist een verlengstuk is van politie of justitie. Dat is niet bevorderlijk voor haar veiligheid, zeker in een terrorismezaak.’ Hoewel Bruning begrijpt dat waarheidsvinding belangrijk is, komt volgens hem hiermee een groter, algemeen belang in het gedrang. ‘Bronnen moeten zich vrij voelen om met journalisten te praten.’
Meer bij Volkskrant.

Bekijk meer van

de Volkskrant Ana van Es

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

GJ de Groot, 16 februari 2023, 06:50

Bruning kan het maar verbvelend vinden dat Ana van Es in rechte moet verschijnen, ze hoeft daar niet te getuigen als ze zich beroept op haar verschoningsrecht. In de openbare rechtzaal zal ddor de rechter haar verzoek gehonoreerd worden, zoals dat ook andere verschoningsgerechtigden - geestelijk raadslieden, artsen et alii - gebeurt. Bij journalisten noch bij anderen gebeurt dat in een achterkamertje, maar zoals dat in een echte rechtstaat hoort, in het openbaar.

Dellebeke, 16 februari 2023, 16:50

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, vindt bescherming van journalistieke bronnen van groter, algemeen belang dan waarheidsvinding in een terrorismezaak. Wat vindt de rechter?

GJ de Groot, 17 februari 2023, 09:15

De rechter zal het met Bruning eens zijn en dat doet hij in het openbaar, tijdens een zitting, indien de als getuige gedagvaarde journalist zich op zijn (of haar) verschoningsrecht beroept en hem blijkt dat aan de daarvoor gestelde voorwaarden is voldaan. Zo die journalist zich niet beroept op zijn (haar) verschoningsrecht, zal er getuigenis afgelegd moeten worden.
Als hierboven al beschreven: zoiets is geen achterkamertjeszaak; het verschoningsrecht is er pas als ter zitting een beroep op gedaan wordt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.