Ana van Es moet getuigen in de rechtbank wegens Syrië-artikel

Volkskrant-journalist Ana van Es moet woensdag getuigen in de rechtbank. Dit vanwege een artikel dat ze vier jaar geleden in Syrië schreef, toen ze onderzoek deed naar de Syrische broers Fatah en Aziz al H.. Het betreffende duo was betrokken bij de burgeroorlog in Syrië, en hieromtrent wegens terrorisme veroordeeld. Nu loopt het hoger beroep.
Het artikel van Van Es gaat over de betrokkenheid van de broers bij de burgeroorlog in hun land, en werd gepubliceerd in april 2019. Het stuk werd in de initiële rechtszaak gezien als een belangrijke schakel. Dit komt doordat het Openbaar Ministerie naar eigen zeggen te weinig juridische middelen heeft om strafrechtelijk onderzoek te doen in Syrië. ‘Mede daarom was dit verhaal in De Volkskrant een belangrijk uitgangspunt voor het OM’, stelt Bart Nooitgedagt, advocaat van Fatah al H.. ‘Ze zijn ermee aan de slag gegaan en hebben geprobeerd om alles wat erin staat te verifiëren of falsifiëren.’
Verschoningsrecht
Het artikel is overigens nooit als bewijsstuk tegen de broers gebruikt. Nu staat het stuk opnieuw ter discussie. ‘Het OM heeft tijdens het hoger beroep gezegd niet uit te sluiten dat ze dit artikel zullen gebruiken als bewijs tegen mijn cliënt. Zoiets is uitzonderlijk, maar ik heb het eerder meegemaakt’, aldus Nooitgedagt.
Terzijde: moet vandaag getuigen bij gerechtshof, vanwege onderzoek dat ik vier jaar geleden deed in Syrië naar broers Fatah & Aziz al H., door rechtbank veroordeeld tot ruim 11 en 15 jaar cel.https://t.co/QQHkAU1GCq
— Ana van Es (@esvanana) February 15, 2023
Het is vooralsnog onduidelijk wat Van Es precies gaat zeggen in de rechtbank. Haar advocaat Jens van den Brink verwacht dat ze zich onverkort zal beroepen op haar verschoningsrecht. Zo kan ze tegenover de rechter haar bronnen beschermen.
Problematisch
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, vindt het problematisch dat een journalist wordt opgeroepen bij een rechstzaak. ‘Zo’n verhoor kan de onterechte indruk wekken dat zij als journalist een verlengstuk is van politie of justitie. Dat is niet bevorderlijk voor haar veiligheid, zeker in een terrorismezaak.’ Hoewel Bruning begrijpt dat waarheidsvinding belangrijk is, komt volgens hem hiermee een groter, algemeen belang in het gedrang. ‘Bronnen moeten zich vrij voelen om met journalisten te praten.’
Meer bij Volkskrant.
Praat mee
3 reacties
GJ de Groot, 16 februari 2023, 06:50
Bruning kan het maar verbvelend vinden dat Ana van Es in rechte moet verschijnen, ze hoeft daar niet te getuigen als ze zich beroept op haar verschoningsrecht. In de openbare rechtzaal zal ddor de rechter haar verzoek gehonoreerd worden, zoals dat ook andere verschoningsgerechtigden - geestelijk raadslieden, artsen et alii - gebeurt. Bij journalisten noch bij anderen gebeurt dat in een achterkamertje, maar zoals dat in een echte rechtstaat hoort, in het openbaar.
Dellebeke, 16 februari 2023, 16:50
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, vindt bescherming van journalistieke bronnen van groter, algemeen belang dan waarheidsvinding in een terrorismezaak. Wat vindt de rechter?
GJ de Groot, 17 februari 2023, 09:15
De rechter zal het met Bruning eens zijn en dat doet hij in het openbaar, tijdens een zitting, indien de als getuige gedagvaarde journalist zich op zijn (of haar) verschoningsrecht beroept en hem blijkt dat aan de daarvoor gestelde voorwaarden is voldaan. Zo die journalist zich niet beroept op zijn (haar) verschoningsrecht, zal er getuigenis afgelegd moeten worden.
Als hierboven al beschreven: zoiets is geen achterkamertjeszaak; het verschoningsrecht is er pas als ter zitting een beroep op gedaan wordt.