Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— zondag 26 november 2023, 17:13 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse staten beschuldigen Instagram van het illegaal verzamelen van persoonlijke data van kinderen jonger dan 13

© AFP / Denis Charlet

Tientallen Amerikaanse staten beschuldigen socialemediabedrijf Meta van het illegaal verzamelen van persoonlijke data van kinderen jonger dan 13 op Instagram. Vorige maand werd al bekend dat ze het moederbedrijf van Facebook en Instagram aanklagen om de psychische schade die de platforms jongeren zouden aandoen. Laatste wijziging: 27 november 2023, 07:14

The New York Times meldt nu op basis van een nieuw document dat daar ook de verdenking van privacyschendingen bijkomt.

Officieel mogen kinderen onder de 13 jaar niet op Instagram. Maar volgens 33 Amerikaanse staten is “Meta’s kennis over miljoenen Instagram-gebruikers onder de 13 een publiek geheim binnen het bedrijf, waarover informatie routineus wordt bijgehouden, geanalyseerd en bevestigd”, schrijft de Amerikaanse krant. Deze passage was in een eerdere versie uit oktober nog zwartgelakt.

Instagram schiet consequent tekort
Volgens de aanklagers schiet Instagram consequent tekort bij controles op de leeftijd van mensen die een account aanmaken, zodat mensen onder de 13 alsnog het platform op kunnen. Uit interne e-mails en chatberichten zou zelfs blijken dat Instagram deze jonge gebruikers actief lokte, terwijl duidelijk was dat het bedrijf niet aan privacyregels voor kinderen voldeed. Waarschuwingen dat bepaalde gebruikers te jong waren, negeerde Instagram volgens de aanklacht.

Meta heeft al meerdere privacyboetes moeten betalen. De Ierse privacytoezichthouder deelde in september vorig jaar een boete van 405 miljoen euro uit, omdat Instagram onzorgvuldig was omgesprongen met persoonlijke gegevens van kinderen.

In 2019 trof Facebook een schikking van 5 miljard dollar met de Amerikaanse marktwaakhond FTC om meerdere privacyschandalen. Het bedrijf zou sinds 2012 de privacyvoorkeuren van gebruikers hebben genegeerd. Ook kwam aan het licht dat campagnebureau Cambridge Analytica zonder toestemming toegang kreeg tot gegevens van miljoenen gebruikers. Die informatie werd onder andere gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

Bekijk meer van

instagram

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.