website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse nationalist ‘plande massale aanslag’ op journalisten en politici

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op donderdag 21 februari 2019, 08:53

De autoriteiten versrpeidden deze foto van de bij  Hasson in beslag genomen wapens en munitie  | OM Maryland / AFP

De autoriteiten versrpeidden deze foto van de bij Hasson in beslag genomen wapens en munitie | OM Maryland / AFP

Nieuws De Amerikaanse autoriteiten zeggen met de arrestatie van een blanke ultra-rechtse nationalist een dodelijke aanslag te hebben verijdeld. De man, die werkt voor de Amerikaanse kustwacht, had een arsenaal aan wapens verzameld en zou politici en journalisten als voornaamste doelwit hebben .

Christopher Paul Hasson zocht op internet naar plekken waar hij dichtbij politici en journalisten kon komen. Op Hassons computer zijn verder spreadsheets met namen gevonden, waaronder oud-politicus en MSNBC-journalist Joe Scarborough en senator Alexandria Ocasio-Cortez.

De Washington Post bericht dat de man in documenten een omvangrijke aanslag beschreef, rechtstreeks geïnspireerd door de Noorse terrorist Breivik. Hasson zou met zijn geweld een ‘wit thuisland’ hebben willen afdwingen. In rechtbankdocumenten waarin wordt gepleit de man niet op borgtocht vrij te laten schrijven rechercheurs dat er plannen waren voor het vermoorden van onschuldige burgers “op een schaal niet eerder in dit land vertoond”.

Naast wapens (minstens vijftien zware wapens met ruim duizend patronen) zou hij ook stimulerende middelen hebben verzameld, volgens aanklagers bedoeld om voldoende stamina te hebben om zich urenlang te kunnen verzetten. Ook werd synthetische urine gevonden, volgens de autoriteiten bedoeld om verplichte drugtests op het werk te omzeilen.

In andere documenten, deels op zijn werkcomputer aangemaakt, verzamelde Hasson ideeën voor het vergiftigen van de voedselketen en maakte hij plannen voor aanslagen met geïmproviseerde bommen. “Laat mijn haat als gids dienen voor een onuitwisbare verandering in de wereld”, aldus Hanson in een van de documenten. Meer bij Washington Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.