— donderdag 21 februari 2019, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse nationalist ‘plande massale aanslag’ op journalisten en politici

De autoriteiten versrpeidden deze foto van de bij Hasson in beslag genomen wapens en munitie | OM Maryland / AFP

De Amerikaanse autoriteiten zeggen met de arrestatie van een blanke ultra-rechtse nationalist een dodelijke aanslag te hebben verijdeld. De man, die werkt voor de Amerikaanse kustwacht, had een arsenaal aan wapens verzameld en zou politici en journalisten als voornaamste doelwit hebben .

Christopher Paul Hasson zocht op internet naar plekken waar hij dichtbij politici en journalisten kon komen. Op Hassons computer zijn verder spreadsheets met namen gevonden, waaronder oud-politicus en MSNBC-journalist Joe Scarborough en senator Alexandria Ocasio-Cortez.

De Washington Post bericht dat de man in documenten een omvangrijke aanslag beschreef, rechtstreeks geïnspireerd door de Noorse terrorist Breivik. Hasson zou met zijn geweld een ‘wit thuisland’ hebben willen afdwingen. In rechtbankdocumenten waarin wordt gepleit de man niet op borgtocht vrij te laten schrijven rechercheurs dat er plannen waren voor het vermoorden van onschuldige burgers “op een schaal niet eerder in dit land vertoond”.

Naast wapens (minstens vijftien zware wapens met ruim duizend patronen) zou hij ook stimulerende middelen hebben verzameld, volgens aanklagers bedoeld om voldoende stamina te hebben om zich urenlang te kunnen verzetten. Ook werd synthetische urine gevonden, volgens de autoriteiten bedoeld om verplichte drugtests op het werk te omzeilen.

In andere documenten, deels op zijn werkcomputer aangemaakt, verzamelde Hasson ideeën voor het vergiftigen van de voedselketen en maakte hij plannen voor aanslagen met geïmproviseerde bommen. “Laat mijn haat als gids dienen voor een onuitwisbare verandering in de wereld”, aldus Hanson in een van de documenten. Meer bij Washington Post

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.