Amerikaanse media zoeken middenweg in Trump-verslaggeving

Amerikaanse media worstelen met de vraag hoe het nieuws uit het Witte Huis moeten verslaan, zonder zelf onderwerp van het nieuws te worden. De toon van de regering Trump richting de media was al in de campagneperiode vijandig; tijdens een recent bezoek aan inlichtingendienst CIA noemde Trump journalisten "de meest oneerlijke soort mensen op aarde".
Reuters-hoofdredacteur Steve Adler heeft werknemers een memo gestuurd hoe Trump het best ‘Reuters-waardig’ te verslaan.
Adler wijst erop dat Reuters vaker moet werken in landen waar “we soms een combinatie van censuur, juridische dreigementen, visa-weigering en zelfs fysieke bedreiging van onze journalisten ontmoeten”. Veiligheid van journalisten staat voorop, aldus Adler. Volgens hem moet de reactie eerlijke en oprechte verslaggeving zijn - en dat onpartijdig te doen.
Adler stelt dat de problemen die Reuters ondervindt zelden in de verslaggeving terugkomen. Hij somt een paar “doen en laten”-tips op, waarbij hij stelt dat officiële toegang tot politici overgewaardeerd is en je niet moet wachten op schamele nieuwskruimels. “We doen buitengewoon verslag over Iran - en we hebben daar nauwelijks officieel toegang. Wat we wel hebben zijn bronnen”, aldus Adler.
Belangrijke zaken om te vermijden noemt Adler te voorkomen dat je wordt geïntimideerd. Tegelijk zijn interne ruzies voor het grote publiek oninteressant, meent Adler. Verder adviseert hij persoonlijke ergernissen niet publiek te ventileren, omdat dit het idee van vooringenomen verslaggeving versterkt.
“Wees tegelijk niet te somber over de staat van de journalistiek”, aldus Adler: “Het is een kans om de vaardigheden die we in veel lastiger plaatsen ter wereld hebben opgedaan toe te passen.”
Bij andere media is er onrust omdat de hoofdredactie zich bemoeit met specifieke terminologie: zo stuurde hoofdredacteur Gerry Baker van de Wall Street Journal een memo rond om niet langer de nadruk te leggen op de moslimmeerderheid in de landen aan wie Trump een inreisverbod oplegde.
Poynter heeft een overzicht gemaakt van andere media en journalisten die zich afvragen of ze een kant moeten kiezen in het Amerika onder Trump. In Nederland schreef De Correspondent een artikel hoe Trumps ‘aanval op de democratie’ verslagen kan worden.
Politico meldt dat het Witte Huis aan bewindslieden heeft verboden om nog met CNN samen te werken, omdat de kritische houding van de zender bij Trump slecht gevallen is. De president beschuldigt CNN van het brengen van nepnieuws.
Good chyron pic.twitter.com/y70tlQsMQZ
— Michael Calderone (@mlcalderone) January 31, 2017
Praat mee