banner festival 23

— woensdag 1 februari 2017, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse media zoeken middenweg in Trump-verslaggeving

Justin Lane / EPA

Amerikaanse media worstelen met de vraag hoe het nieuws uit het Witte Huis moeten verslaan, zonder zelf onderwerp van het nieuws te worden. De toon van de regering Trump richting de media was al in de campagneperiode vijandig; tijdens een recent bezoek aan inlichtingendienst CIA noemde Trump journalisten "de meest oneerlijke soort mensen op aarde". Laatste wijziging: 1 mei 2017, 13:57

Reuters-hoofdredacteur Steve Adler heeft werknemers een memo gestuurd hoe Trump het best ‘Reuters-waardig’ te verslaan.

Adler wijst erop dat Reuters vaker moet werken in landen waar “we soms een combinatie van censuur, juridische dreigementen, visa-weigering en zelfs fysieke bedreiging van onze journalisten ontmoeten”. Veiligheid van journalisten staat voorop, aldus Adler. Volgens hem moet de reactie eerlijke en oprechte verslaggeving zijn - en dat onpartijdig te doen.

Adler stelt dat de problemen die Reuters ondervindt zelden in de verslaggeving terugkomen. Hij somt een paar “doen en laten”-tips op, waarbij hij stelt dat officiële toegang tot politici overgewaardeerd is en je niet moet wachten op schamele nieuwskruimels. “We doen buitengewoon verslag over Iran - en we hebben daar nauwelijks officieel toegang. Wat we wel hebben zijn bronnen”, aldus Adler.

Belangrijke zaken om te vermijden noemt Adler te voorkomen dat je wordt geïntimideerd. Tegelijk zijn interne ruzies voor het grote publiek oninteressant, meent Adler. Verder adviseert hij persoonlijke ergernissen niet publiek te ventileren, omdat dit het idee van vooringenomen verslaggeving versterkt.

“Wees tegelijk niet te somber over de staat van de journalistiek”, aldus Adler: “Het is een kans om de vaardigheden die we in veel lastiger plaatsen ter wereld hebben opgedaan toe te passen.”

Bij andere media is er onrust omdat de hoofdredactie zich bemoeit met specifieke terminologie: zo stuurde hoofdredacteur Gerry Baker van de Wall Street Journal een memo rond om niet langer de nadruk te leggen op de moslimmeerderheid in de landen aan wie Trump een inreisverbod oplegde.

Poynter heeft een overzicht gemaakt van andere media en journalisten die zich afvragen of ze een kant moeten kiezen in het Amerika onder Trump. In Nederland schreef De Correspondent een artikel hoe Trumps ‘aanval op de democratie’ verslagen kan worden.

Politico meldt dat het Witte Huis aan bewindslieden heeft verboden om nog met CNN samen te werken, omdat de kritische houding van de zender bij Trump slecht gevallen is. De president beschuldigt CNN van het brengen van nepnieuws.

Bekijk meer van

Witte Huis Trump Reuters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.