word studentlid

— woensdag 21 juli 2021, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse media luiden noodklok rondom Afghaanse vertalers: afrekening dreigt

Amerikaanse media luiden noodklok rondom Afghaanse vertalers: afrekening dreigt
Afghaanse vertalers vroegen in april aandacht voor hun situatie. Wie voor de het Amerikaanse leger of een van de geallieerden werkte, wacht mogelijk een dodelijke afrekening | EPA

Een coalitie van Amerikaanse mediabedrijven heeft bij president Biden aangedrongen op ruimhartig beleid wat betreft visumaanvragen van Afghaanse tolken die voor media hebben gewerkt. Eind augustus moet de militaire campagne in Afghanistan - na bijna twintig jaar - zijn beëindigd. Laatste wijziging: 21 juli 2021, 09:22

De vrees bestaat dat daarna een afrekening volgt met iedereen die op een of andere manier met de bezettingsmacht heeft samengewerkt, of dit nu voor media of de coalitie was. Amerika houdt in augustus enkel nog een beperkte troepenmacht in het land, voor de bewaking van de ambassade, het vliegveld van Kabul en regeringsgebouwen.

De vrees voor een bijltjesdag is niet ongegrond: in 2020 zijn meerdere journalisten in Afghanistan vermoord, die van de nieuwe mediavrijheid in het land gebruik maakten.

“Er is haast bij”, aldus de media-coalitie. “We doen als private organisaties wat we kunnen om onze voormalige en huidige Afghaanse collega’s te helpen, maar ons vermogen om verlichting te bieden is beperkt”, aldus de briefschrijvers. De Amerikaanse overheid moet verantwoordelijkheid nemen, nu voor tolken levensgevaar en geweld dreigt, “enkel omdat ze de wereld lieten weten wat er in Afghanistan gebeurde.”

Volgens Biden is het geen uitgemaakte zaak dat de Taliban na het vertrek van Amerika de dienst uitmaakt. Hij wijst op de naar schatting 75 duizend Taliban-strijders die 300 duizend Afghaanse veiligheidstroepen tegenover zich zien. “Nog een jaar blijven is geen oplossing, enkel het recept voor een strijd zonder einde”, meent Biden.

De publieke opinie in de Verenigde Staten steunt het vertrek.

Ook Afghanen die hebben getolkt voor Amerikaanse troepen moeten zonder omhaal naar de Verenigde Staten kunnen afreizen, stelt militair tijdschrift Stars and Stripes. Het publiceerde deze maand een stuk over tolken die tussen hoop en vrees leven.

Het gaat daarbij niet alleen om vertalers die voor Amerika werkten; ook andere landen die in Afghanistan vochten hebben van vertalers gebruik gemaakt maar dreigen die nu in de steek te laten.

Een tolk die drie jaar voor het Amerikaanse leger werkte, zag zijn visumaanvraag afgewezen, ondanks meerdere steunbetuigingen van soldaten en hun leidinggevenden. Zijn dienstverband via een externe militaire dienstverlener was beëindigd, hetgeen voor de immigratiedienst voldoende aanleiding was de visumaanvraag af te wijzen. Meer bij CPJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.