PersVeilig

— maandag 21 januari 2019, 12:45 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse journalisten werken onbetaald door in overheids-shutdown

Supermarktketen Kraft opende een vestiging waar overheidsmedewerkers met uitgestelde betaling kunnen winkelen | EPA

De Amerikaanse overheid is inmiddels al dertig dagen in shutdown. Vrijwel alle overheidsinstellingen zijn erdoor getroffen. Veel werknemers moeten ondanks het uitblijven van salaris toch komen opdraven - zo ook journalisten van de publieke zender Voice of America. Laatste wijziging: 6 februari 2019, 16:05

De shutdown is het gevolg van een conflict tussen president Trump en de Democraten over - onder meer - de financiering van een omstreden grensmuur met Mexico. Tot de 5,7 miljard dollar is toegezegd, lijkt Trump van plan de shutdown voort te zetten. Voice of America is onderdeel van het US Agency for Global Media, een overheidsinstantie met als doel om wereldwijd vrijheid en democratie te promoten.

CNN’s Brian Stelter sprak met diverse journalisten van Voice of America, die blijven werken ondanks officieel furlough te hebben gekregen. (De goed verstaander ziet de etymologische oorsprong met het Nederlandse ‘verlof’, red.) Douaniers, grensbewaking, luchtverkeersleiders en Trumps beveiligers, allen in overheidsdienst, werken noodgedwongen door.

Steve Herman is correspondent voor het Witte Huis bij Voice of America. Hij is direct getroffen door de shutdown, dat een constante stroom nieuws oplevert dat toch gemeld moet worden. Tegenover Stelter erkent Herman dat de situatie “een tikje vreemd” is. Hij vraagt zich af “hoelang mensen, waaronder ikzelf, dit nog kunnen volhouden. De hoeveelheid spaargeld is eindig en sommigen hebben dat niet eens.”

Ook de website van Voice of America wordt normaal onderhouden; de website van de US Agency for Global Media zelf staat op pauze, met een verwijzing naar informatie voor werknemers. “Unfortunately, the shutdown prevented staff from receiving paychecks last week.  Regrettably, I cannot change that”, aldus directeur John Lansing.

Stelter merkt op dat de getroffen journalisten huiverig zijn om het verhaal over henzelf te laten gaan: “Ik keek op de website en deze impact van de shutdown wordt zelfs nergens genoemd!”

Voice of America bericht zelf ook over de recente poging van Trump om de overheid weer te openen. Ruim 800.000 Amerikaanse overheidsmedewerkers zijn met verlof gestuurd. Een einde van de shutdown is nog niet in zicht.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.