website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse journalisten werken onbetaald door in overheids-shutdown

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op maandag 21 januari 2019, 12:45

Supermarktketen Kraft opende een vestiging waar overheidsmedewerkers met uitgestelde betaling kunnen winkelen | EPA

Supermarktketen Kraft opende een vestiging waar overheidsmedewerkers met uitgestelde betaling kunnen winkelen | EPA

Nieuws De Amerikaanse overheid is inmiddels al dertig dagen in shutdown. Vrijwel alle overheidsinstellingen zijn erdoor getroffen. Veel werknemers moeten ondanks het uitblijven van salaris toch komen opdraven - zo ook journalisten van de publieke zender Voice of America.

De shutdown is het gevolg van een conflict tussen president Trump en de Democraten over - onder meer - de financiering van een omstreden grensmuur met Mexico. Tot de 5,7 miljard dollar is toegezegd, lijkt Trump van plan de shutdown voort te zetten. Voice of America is onderdeel van het US Agency for Global Media, een overheidsinstantie met als doel om wereldwijd vrijheid en democratie te promoten.

CNN’s Brian Stelter sprak met diverse journalisten van Voice of America, die blijven werken ondanks officieel furlough te hebben gekregen. (De goed verstaander ziet de etymologische oorsprong met het Nederlandse ‘verlof’, red.) Douaniers, grensbewaking, luchtverkeersleiders en Trumps beveiligers, allen in overheidsdienst, werken noodgedwongen door.

Steve Herman is correspondent voor het Witte Huis bij Voice of America. Hij is direct getroffen door de shutdown, dat een constante stroom nieuws oplevert dat toch gemeld moet worden. Tegenover Stelter erkent Herman dat de situatie “een tikje vreemd” is. Hij vraagt zich af “hoelang mensen, waaronder ikzelf, dit nog kunnen volhouden. De hoeveelheid spaargeld is eindig en sommigen hebben dat niet eens.”

Ook de website van Voice of America wordt normaal onderhouden; de website van de US Agency for Global Media zelf staat op pauze, met een verwijzing naar informatie voor werknemers. “Unfortunately, the shutdown prevented staff from receiving paychecks last week.  Regrettably, I cannot change that”, aldus directeur John Lansing.

Stelter merkt op dat de getroffen journalisten huiverig zijn om het verhaal over henzelf te laten gaan: “Ik keek op de website en deze impact van de shutdown wordt zelfs nergens genoemd!”

Voice of America bericht zelf ook over de recente poging van Trump om de overheid weer te openen. Ruim 800.000 Amerikaanse overheidsmedewerkers zijn met verlof gestuurd. Een einde van de shutdown is nog niet in zicht.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.