banner persveilig

— donderdag 30 juli 2020, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Vuurwerk blijft uit bij hoorzitting met Amazon, Apple, Facebook en Google over machtsmisbruik

Topmannen van Amerikaanse techbedrijven worden per videoverbinding ingezworen, voorafgaan aan de verhoren | Reuters

Een speciale mededingingscommissie van het Amerikaanse congres heeft woensdag de leiding van technologiebedrijven Amazon, Apple, Facebook en Google ondervraagd. Centraal staat hun invloed op de maatschappij en politiek en het beleid ten aanzien van klantgegevens.

Amerikaanse politici - de president voorop - vinden dat de bedrijven te veel macht hebben om de maatschappelijke discussie te beïnvloeden. Sociale media grijpen regelmatig in om desinformatie rond bijvoorbeeld coronavirus te verwijderen. Sommigen, waaronder Trump, vinden dat een aantasting van de vrijheid van meningsuiting.

De ergernis over de invloed van technologiebedrijven wordt overigens gedeeld door Republikeinse en Democratische congresleden. De gigantische winsten van de bedrijven worden volgens Amerikaanse politici behaald over de rug van gewone gebruikers en bedrijven, in de vorm van privégegevens of herverpakte inhoud, zoals artikelen die door Google worden gedistribueerd.

Sommige commissieleden beschuldigden Google ervan hun zoekmachine gebruiken om bepaalde geluiden in de maatschappij te onderdrukken. Google zegt mensen te helpen antwoorden te vinden, maar Democratisch congreslid David Cicilline stelde dat gelekte documenten bewijzen dat die rol is geëvolueerd tot ‘een ommuurde tuin’ waar gebruikers zelden onbespied kunnen blijven.

Apple kreeg vragen over hun beleid ten aanzien van apps en de fameuze dertig procent belasting die het bedrijven en uitgeverijen oplegt als ze in de App Store willen staan.

Leiders van de bedrijven werden per videoverbinding ondervraagd. De Washington Post zag een patroon, waarin de leiders benadrukten dat elk van hun succesverhalen het gevolg is van marktvrijheid en ‘Amerikaanse inventiviteit’. Meer bij de Washington Post

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.