PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 24 augustus 2012, 16:17 | 0 reacties, praat mee

Alles voor de literatuur

Schrijver Leon de Winter heeft gelijk. K-1 vechter Badr Hari is slachtoffer van alfamannetjes. Mannetjes die niet in de gaten hebben welk belang Badr en Estelle voor de literatuur hebben. Het zit zo: Professioneel vechter Badr Hari wordt verdacht van zes geweldsmisdrijven. Dat Hari vast zit, komt volgens De Winter omdat anderen extreem op hem reageren. En inderdaad: Als Badr zich in het openbaar vertoont, eindigt iedereen op de vloer, hetzij knock out, hetzij in katzwijm. Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:08

De Winter neemt het in Elsevier op voor Hari. Hij spreekt over Badr als een man die iets overkomen is omdat hij agressie oproept. De Winter kan het weten, hij maakt dat zelf ook vaak mee. Wat hem verder tot deze warme gevoelens voor Hari bracht? Een ontmoeting in het Okura Hotel waarna De Winter constateerde: ‘hij was intelligent, charmant, geestig (...) Hij beviel me’.

Mislukte satire of niet. De Winter is als een blok gevallen. Net zoals Estelle. Het nichtje van Cruijff. Zij heeft een relatie met Badr. En omdat zij zo verliefd is, loog zij tegen de rechter over een vechtpartij.

Eigenlijk is het een groot literair complot. Het zit zo: Estelle werd geïnterviewd voor het blad Park. Nou ja, er werden quotes gehaald. Dus kregen wij op de vraag: ‘Favoriete man’, het cryptische antwoord: ‘mijn eigen man’. So far, so good. Could be anyone. Maar verderop kwam het….Na de vraag: ‘Favoriete boek?’, wist zij onmiddellijk: De Donkere Kamer van Damokles van WF Hermans. Het meesterwerk over de waarheid die moeilijk is aan te tonen.

Wat blijkt? Estelle werkt undercover voor het CPNB. Het boek van Hermans staat in november centraal bij ‘Nederland leest’. Leden van bibliotheken krijgen het kado. Idee was dat Estelle de titel af en toe terloops zou laten vallen. En er dan diepzinnig bij zou kijken. Om verdere vragen te voorkomen. Estelle is getraind door het CPNB en vervulde haar rol met verve. Het promoten van literatuur zit natuurlijk al langer in de familie. Oom Johan heeft in de jaren ’70 voor een verkoop-hausse van ‘Klop maar op een deur’ van Willard Motley’ gezorgd, door het consequent te noemen als zijn laatst gelezen boek. Estelle heeft dat ook in de vingers. Ze stond op het punt om door te breken als DE ambassadeur van Neerlands literair erfgoed. Maar Badr raakte gefrustreerd, omdat hij nooit zover is gekomen met z’n boekenlijst. Hij begon om zich heen te slaan. Om verdere escalatie te voorkomen heeft Estelle nu Leon de Winter gevraagd een mooi verhaal te verzinnen waar Badr als held figureert. ‘Badr, ten prooi aan apenrots’. Ontroerend. Binnenkort noemt Estelle vast een titel van De Winter als favoriet. Of hij mag Badr’s autobiografie schrijven. Kijk niet raar op als de schrijver gesandwicht door het stel op de rode loper van het Boekenbal verschijnt.

 

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.