— woensdag 28 oktober 2020, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Alleen vrouwelijke experts en columnisten in oktobernummer AG Connect

© Beeld: Pixabay

Het IT-vakblad AG Connect heeft er voor zijn oktobernummer voor gekozen alleen vrouwelijke experts en columnisten aan het woord te laten. Met de actie wil het maandelijks verschijnende magazine aandacht vragen voor het feit dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in de IT én in de media.

Van alle werknemers in de Nederlandse IT-sector is 14 procent vrouw. “Terwijl de IT-arbeidsmarkt ontzettend krap is”, aldus content director Rian van Heur. “Het tekort aan vrouwen in deze sector is nijpend. Het is daarom belangrijk om regelmatig rolmodellen te laten zien. Voor meisjes die nog een vak moeten kiezen of voor vrouwen die in de sector werken. Door vrouwen uit de sector te laten zien, laat je ziet dat vrouwen óók in de IT thuishoren.”

Ook in de media zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd, bleek recent uit onderzoek van het Global Media Monitoring Project. Van de personen die in de Nederlandse nieuwsmedia als expert worden aangehaald, is slechts één op de vier (26 procent) een vrouw.

Het vinden van voldoende vrouwelijke experts en columnisten om een hele editie van AG Connect te vullen, leek Van Heur vooraf lastig. “Maar in de praktijk viel het mee. We hebben gezocht in ons eigen netwerk, maar ook hulp ingeschakeld van instanties als RightBrains en VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta-techniek. Zij hebben een hele uitgebreide database met vrouwelijke experts, waar we uit konden putten. Veel vrouwen die zij voorstelden hadden we zelf nog niet op het vizier.”

De huidige editie van AG Connect gaat in het bijzonder in op kunstmatige intelligentie en is hier te lezen. Van Heur: “Ik vond het ook wel spannend: de kans bij een nummer als dit is dat het al snel over de vorm gaat en niet meer over de boodschap. Maar de reacties zijn tot nu toe positief.”

Als je schrijft voor een sector waarin nog geen één op de vijf personen vrouw is, moet je beter zoeken om vrouwelijke experts te vinden, aldus Van Heur, wiens eigen redactie voor de helft uit mannen en voor de andere helft uit vrouwen bestaan. Een van de conclusies die ze trekt is dat het idee van meer diversiteit bieden in het blad inmiddels bij de redactie wel is doorgedrongen. “En buiten het feit dat we nu een heel nieuw blik aan experts hebben opengetrokken, hebben we ook gezien dat jet netwerk van een ander aanspreken ook kandidaten oplevert die je anders nooit had gevonden.”

Bekijk meer van

Rian van Heur AG Connect

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.