mgm nvj maart

— maandag 28 december 2009, 08:39 | 7 reacties, praat mee

‘Alleen SBS en Zembla hebben primeurs’

Tv-recensent Hans Beerekamp (NRC) vindt dat tv-programma’s steeds minder vaak op zoek gaan naar nieuws. 'Een tv-fragment in De Wereld Draait Door zien we later in Pauw & Witteman', zegt Hans Beerekamp in de VARA Gids. 'Er wordt weinig nieuws door de televisie zelf gemaakt. Zembla scoort soms een primeur, of Peter R. de Vries en Alberto Stegeman. Dat is het wel. Als er geen kranten meer zouden zijn die op zoek gaan naar het nieuws, heeft de televisie een groot problee', noteert MediaCourant. Laatste wijziging: 28 december 2009, 10:55

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

Olivier, 28 december 2009, 12:44

Ik ga tot zekere hoogte mee met Beerenkamp. Het is heel lang zeker zo geweest dat de journaals de kranten van de ochtend ervoor voorlazen. Gebeurt nog steeds regelmatig, maar ik vind dat RTL en de NOS wel degelijk een inhaalslag aan het maken zijn. Kijk maar naar de salarisaffaire bij de politie. Was mooi werk van RTL. En de NOS zet ook veel meer dan vijf jaar terug eigen primeurs in de markt.

Eric, 28 december 2009, 13:10

Beerenkamp vergeet RTL Nieuws. Hun onderzoeksredactie heeft afgelopen jaar aardig wat primeurs gehad m.n. na lang slepende WOB procedures.

Kees, 28 december 2009, 22:44

@ Olivier: RTL ok, maar primeurs bij de NOS ?? noem mij er eens 2 dan Olivier..
‘Journalisten’ bij de publieke omroepen zijn ongelooflijk lui, uitzonderingen daargelaten.. Neem zo’n jongerenzender als BNN, waarom maken ze daar nooit eigen nieuws? Aan de financiële middelen kan t niet liggen.. Gebrek aan talent?

Olivier, 29 december 2009, 13:59

@Kees. Volgens mij is BNN niet opgezet als nieuwszender. Hun programma’s zijn eerder achtergrond - denk Spuiten en Slikken - dan nieuws. Dan kan je het ze lastig verwijten dat er geen primeurs zijn.

Je generalisatie dat alle journalisten bij de publieke omroep lui zijn, vind ik van het niveau borreltafel. Ken je ze allemaal? Of hoe kom je anders tot dit oordeel?

Oh ja, wat NOS-primeurs:

- De financiële positie van woningbouwcorporaties is afgelopen jaar sterk verslechterd. Ze leden een miljardenverlies.
- Duizenden verkeerde rijbewijzen uitgegeven en wegpiraten die vrij kunnen blijven rijden door chaos bij het CBR.
- Betuweroute blijft grotendeels leeg.
- Groot deel van de farmaceutische industrie bedreigd door dierenactivisten.

Om er maar een paar te noemen…

Jan, 29 december 2009, 18:47

Veel televisieprogramma’s hebben primeurs. RTL Nieuws is fantastisch en heeft de meeste eigen scoops, in tegenstelling tot de NOS. Reporter en Buitenhof zijn niet genoemd, maar doen uitstekend werk en worden veel geciteerd. En vergeet EenVandaag niet. Volgens NPO-onderzoek de meest geciteerde rubriek van de p.o. in de kranten. EenVandaag, voorheen het lelijke eendje van de p.o., had tientallen primeurs dit jaar, onder andere met het Boekestijntje, Willem Alexander die commissaris is bij DNB waar een meerderheid in de Kamer nog steeds tegen is, de brieven van Balkenende aan de Ombudsman, vice-vz Den Uyl van het ABP die aangeeft dat voorzitter Nijpels helemaal geen verstand van pensioenen en financien hoeft te hebben om zijn werk goed te doen, etc. etc.

Micha Kat, 30 december 2009, 09:44

In elk geval kunnen we constateren dat de laatste primeur van C&A Handelsblad meer dan ruim 10 jaar geleden is. Of nou ja, ‘primeur’: de onthulling dat toenmalig minister Hans Weijers voor zijn prive-boekhouding gebruik maakte van een fiscaal gunstige ‘Antillen-route’ werd reeds ‘gerectificeerd’ na een enkel telefoontje van Weijers. Idem met de onthullingen over Srebrenica van Frank Westerman na een ‘amice-briefje’ van Joris Voorhoeve aan Ben Knapen. Lang leve C&A Handelsblad!

dude, 30 december 2009, 10:47

inderdaad rtl, de ene na de andere door doorzetten van de redactie van de nieuwsdienst. hoe kan die beerkamp dat vergeten zeg.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.