PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 14 augustus 2014, 10:00 | 0 reacties, praat mee

“Ali weet je al iets meer?”

Tijdens een raketontmantelingsoperatie in het noorden van Gaza is afgelopen woensdag niet alleen een Italiaanse journalist om het leven gekomen, maar ook Ali Abu Afash, fixer van de journalist en onlangs ook werkzaam voor EenVandaag-correspondent Bud Wichers. Hij herdenkt Ali. ALI IS DOOD. Ali Abu Afash is mijn fixer in Gaza. Goedlachs en altijd in voor een grapje begeleidde hij mij door de Gazastrook. "Noem mij maar Ali Baba, want ik kan alles fixen. Bij mij ben je veilig." Meteen na onze kennismaking liet hij mij foto's zien van zijn dochters Majoda (5) en Wajoda (6). Apetrots was hij op ze! Laatste wijziging: 14 augustus 2014, 16:13

Zijn vrouw Shireen werkte in het ziekenhuis met baby’s. “Het is mooi om te zien dat er ondanks de vele doden, ook nieuw leven is in Gaza”, vertelde hij mij geëmotioneerd. Ali werd op 30 mei 1977 geboren en werkte onder meer bij het Doha Centre for Media Freedom in Gazastad.

Sinds 2008 werkte hij als fixer voor buitenlandse media. Hij hield van reizen en had in tegenstelling tot veel Gazanen al veel van de wereld gezien. Zijn paspoort zat boordevol met stempels. In het najaar had hij een reis gepland die hem onder meer naar Nederland zou brengen. Hij vroeg of hij dan bij mij mocht logeren.

En als ik terug kwam naar Gaza, en het was wat rustiger, stond zijn deur ook altijd open voor mij. “Ik wil je op mijn Facebook, je e-mail adres, al je privé-nummers, je Twitter en je adres,” zei hij voordat ik terugreisde naar Nederland dit weekend. “Weet je zeker dat je niet met me wil trouwen Ali?”, grapte ik terug.

Mijn laatste contact met Ali was dinsdag. “Ik blijf je op de hoogte houden, ook als je in Nederland bent.”

Toen ik vanochtend hoorde dat er een Italiaanse collega was omgekomen appte ik hem gelijk. “Ali weet je al iets meer?” Het bleef stil aan de andere kant. Tien minuten later wilde ik hem een bericht sturen via Facebook om te kijken of hij meer nieuws had. Zijn foto verscheen prominent in beeld bij de updates.

Het bijschrift: Ali Abu Afash is een Martelaar. Ali was zich bewust van de gevaren van zijn werk en hield rekening met zijn dood. Gisteravond verscheen er een bericht op zijn Facebook. “Ik hou van u en zal u herinneren. Ik hoop u mij ook. Vergeef mij….”- “Rust in Vrede Ali. Ik zal je nooit vergeten” 

Bud Wichers - EenVandaag

De meest recente reportage van Bud Wichers uit Gaza

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.