word actief nvj klein

— dinsdag 23 februari 2021, 08:39 | 0 reacties, praat mee

Algerije laat prominente journalist en tientallen activisten vrij na presidentieel pardon

Drareni bij zijn vrijlating - © Ryad Kramdi / AFP

Algerije heeft vrijdag de prominente journalist Khaled Drareni vrijgelaten, meldt Amnesty International. Ook tientallen activisten van de 'Hirak'-protestbeweging kwamen uit de gevangenis. Dat gebeurde een dag nadat de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune vervroegde parlementsverkiezingen had uitgeschreven. De journalist en de activisten kregen aan de vooravond van de herdenking van de volksopstand twee jaar geleden presidentiële gratie.

Drareni, oprichter van de website Casbah Tribune en correspondent voor het Franse TV 5 Monde, werd op 7 maart 2020 gearresteerd omdat hij verslag deed van de Hirak-protesten een jaar eerder. Die protesten hebben in 2019 tot het aftreden van toenmalig president Abdelaziz Bouteflika geleid. Afgelopen augustus werd hij veroordeeld tot drie jaar cel vanwege het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’. De maand erop werd zijn straf in hoger beroep teruggebracht tot twee jaar cel.

Het Hooggerechtshof moet nu nog beoordelen of de aanklachten tegen hem worden ingetrokken en zal hierover op 25 februari uitspraak doen.

Amnesty roept de Algerijnse autoriteiten op alle aanklachten tegen Khaled Drareni in te trekken. Daarnaast moeten de autoriteiten onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle andere vreedzame demonstranten, activisten en journalisten vrijlaten die nog gevangenzitten omdat zij voor hun mening uitkwamen of demonstreerden. Ook roepen we hen op wetgeving aan te passen die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzaam protest schendt. Meer bij Amnesty International / France24

Lees ook:
Khaled Drareni in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel (15 september 2021)
Amnesty: Algerije moet stoppen met stelselmatige repressie van journalisten (28 augustus 2021)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.