website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Alex Engbers (55) weg bij De Stentor

Dolf Rogmans — Geplaatst op maandag 3 november 2014, 21:14

Nieuws

Alex Engbers vertrekt per 1 januari als hoofdredacteur bij De Stentor.

Hij leidde de krant elf jaar. Op 18 december neemt hij afscheid. Engbers stopt ook als bestuurslid van de Raad voor de Journalistiek en als voorzitter van het College van Wegener hoofdredacteuren.

Zijn positie bij de regionale krant van Wegener stond ter discussie. Hij had het vertrouwen van een kleine meerderheid van de redactievloer om De Stentor naar een digitale toekomst te leiden. De rest van de redactie koos de zijde van de Wegener-top, die opteert voor een nieuwe hoofdredacteur.

 

De selectiecommissie, met daarin twee leden van de redactieraad, zag Engbers niet als ideale kandidaat. De keuze leidde tot een tweedeling op de redactievloer. De redactieraad, die zich onvoldoende gesteund voelde, stapte op.

Op de achtergrond speelde mee dat een deel van de journalisten grote moeite had met de invulling door de hoofdredactie van een opgelegde bezuinigingsoperatie. Achttien journalisten verloren hun baan.

Engbers, die gewoon aan het werk is, was al een tijdje in overleg met de directie over een vertrekregeling. “In goed overleg”, gaan beide partijen uiteen, meldt Wegener in een persverklaring.

Susan Duinhoven, CEO/uitgever Oost laat schriftelijk weten: “Ik wil Alex hartelijk bedanken voor de betekenis die hij voor De Stentor heeft gehad, maar ook voor de wijze waarop hij Wegener binnen en buiten het eigen bedrijf altijd heeft vertegenwoordigd. Dat deed hij met grote inzet en met professionele overtuiging.”

Voordat Engbers verhuisde naar De Stentor werkte hij onder meer bij het Utrechts Nieuwsblad, het ANP en Het Parool.

De procedure voor het invullen van de positie van hoofdredacteur bij de Stentor zal binnenkort worden gestart.

Engbers begint 2015 met een sabbatical van een half jaar. Hij wil niet reageren op zijn vertrek.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.