— woensdag 22 juli 2020, 10:32 | 0 reacties, praat mee

AgriFacts vangt bot bij Raad voor de Journalistiek

De Stichting AgriFacts heeft bot gevangen bij de Raad voor de Journalistiek. Een klacht over een artikel in Trouw is niet inhoudelijk behandeld omdat de stichting niet rechtstreeks belanghebbende is. AgriFacts benadert vaker media als berichtgeving hen niet zint. Het was de eerste keer dat de stichting naar de raad stapte.

In de procedure bij de raad voerde AgriFacts aan dat zij is opgericht met het doel publicaties over de land- en tuinbouw te ‘fact checken’ en bij onjuistheden te verzoeken om rectificatie.

In de samenvatting van de uitspraak schrijft de raad ‘de Klaagster is conform haar statuten bevoegd om hiertoe procedures te voeren. Uit haar doelstellingen en feitelijk handelen blijkt dat zij voldoet aan de definitie van ‘rechtstreeks belanghebbende’.’

Nu de raad daar niet in mee gaat, is die route voor Agrifacts om te klagen over journalistieke gedragingen afgesneden.

In de procedure tegen Trouw vond de stichting dat de krant aanpassingen aan een artikel ten onrechte niet als rectificatie had bestempeld.

Tegen een uitzending van Medialogica kondigde AgriFacts onlangs een juridische procedure aan. Daarvan is daarna niets meer vernomen.

Meer bij de raad.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.