— woensdag 3 maart 2021, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Afghanistan: drie medewerkers zender Enikass in gerichte aanslagen vermoord

Het lichaam van een van de vermoorde vrouwen wordt, begeleid door familie, vervoerd in een ziekenhuis in Jalalabad | AFP

In Afghanistan zijn drie vrouwen die werkten voor een lokale tv- en radiozender vermoord toen ze op weg naar huis waren. De drie werkten voor Enikass Radio and TV, waar ze voice-overs verzorgden voor buitenlandse programma's. Een vierde vrouw raakte gewond.

De vrouwen werden in doelbewuste, losse aanslagen verspreid over Jalalabad gedood.

Afgelopen december vermoordden onbekenden Enikass-verslaggever Malalai Maiwand en haar chauffeur. Terreurgroep IS claimde de aanslag en stelde dat Maiwand pro-regime was. Maiwands moeder, onderwijsactiviste, werd tien jaar eerder door onbekenden vermoord.

De vrouwen lijken doelwit te zijn geweest vanwege de buitenlandse programma’s die Enikass uitzendt. De gedode medewerksters zijn Mursal Hakimi (25), Sadia en Shanaz (beiden 20), meldt de New York Times. Het is volgens de krant niet ongebruikelijk voor Afghanen om één naam te gebruiken.

Enikass-directeur Zalmay Latifi zegt dat er geen gerichte bedreigingen waren gedaan aan het adres van de drie vrouwen, maar hij vermoedt dat enkel werken voor zijn zender genoeg was. De aanslagen zijn nog niet opgeëist en de Taliban ontkent betrokkenheid.

Volgens cijfers van de New York Times zijn vorig jaar 136 burgers en 168 beveiligers bij gerichte moordaanslagen omgekomen. “Dat is meer dan bijna elk voorgaan oorlogsjaar”, stelt de krant.  Meer bij New York Times / CPJ

Bekijk meer van

Afghanistan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.