— dinsdag 17 juni 2014, 09:26

‘Advocaat moet vooraf interview inzien’

De Raad van Discipline Gelderland, een tuchtrechtinstantie die klachtzaken over advocaten behandelt, heeft geoordeeld dat een advocaat die in 2012 werd geïnterviewd over een zaak rond 'relatief kwetsbare personen' zich onvoldoende heeft ingespannen om de klaagster - een bewindsvoerderskantoor - te beschermen tegen imagoschade. Het kantoor werd in het interview in De Gelderlander als 'schimmig bedrijf' weggezet. De advocaat, die verder in het interview termen als 'niet kundig' en 'niet transparant' bezigde, stelt dat hij verkeerd is geciteerd. Ook bracht hij aan geen ervaring te hebben met publiciteit. De Raad vindt de kwalificatie schimmig te ver gaan. Onbekendheid wat betreft omgang met de media is ook geen verweer, aldus de Raad. De advocaat had vooraf inzage moeten eisen in het artikel, om uitspraken te kunnen controleren. Volgens vakblad Advocatie is dat advies ook buiten deze zaak geldig: wie interviews geeft in gevoelige zaken moet voor publicatie inzage bedingen in het artikel, voor wat betreft de eigen inbreng. Hoewel de advocaat jegens de klaagster tekort is geschoten, werd - mede gezien het ontbreken van media-ervaring - uiteindelijk enkel een waarschuwing uitgedeeld. Meer bij Advocatie

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.