banner festival 23

— vrijdag 6 juli 2018, 16:53 | 0 reacties, praat mee

Raad Zwijndrecht zet journalist buiten de deur

Rangeerterrein Kijfhoek in 2011 - © Robert Vos / ANP

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft een journalist van het AD tijdens een vergadering buiten de deur gezet. Dat deed de raad door de vergadering ineens tot besloten te verklaren. Reden was onder meer dat de raadsleden niet wilde dat de krant zou berichten over de inhoud van de vergadering. Dat deden de raadsleden liever zelf via de eigen gemeentelijke kanalen. Laatste wijziging: 6 juli 2018, 17:53

Dat beschrijft AD-journalist Peter Koster in een analyse van het incident.

De journalist was aanwezig bij een openbaar debat dat door Wim van der Does, fractievoorzitter van D66, was aangevraagd. Het ging over het ongeluk op rangeerterrein Kijfhoek met een wagon geladen met een gevaarlijke stof. Op verzoek van burgemeester Dominic Schrijer stemde een meerderheid van de raad vrijwel aan het begin van de vergadering in met beslotenheid omdat het onderzoek nog loopt. Er zou nog vertrouwelijk overleg met andere partijen plaats vinden.

En, voegde ABZ-fractievoorzitter Fred Loos daar aan toe omdat hij voor de berichtgeving in de media niet afhankelijk wil zijn van journalisten: “We sturen wel een persbericht. We maken zelf uit wat er in de krant komt.” Van der Does reageerde verbijsterd: “Het lijkt wel alsof ik in een ander werelddeel zit.”

De overige raadsleden maakten tegen die stellingname echter geen bezwaar. De burgemeester verzocht daarop aan ‘de gewaardeerde vertegenwoordiger van de media’ om te vertrekken.

Bekijk meer van

Zwijndrecht Kijfhoek AD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.