website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Raad Zwijndrecht zet journalist buiten de deur

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 6 juli 2018, 16:53

Rangeerterrein Kijfhoek in 2011

Rangeerterrein Kijfhoek in 2011 - © Robert Vos / ANP

Nieuws De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft een journalist van het AD tijdens een vergadering buiten de deur gezet. Dat deed de raad door de vergadering ineens tot besloten te verklaren. Reden was onder meer dat de raadsleden niet wilde dat de krant zou berichten over de inhoud van de vergadering. Dat deden de raadsleden liever zelf via de eigen gemeentelijke kanalen.

Dat beschrijft AD-journalist Peter Koster in een analyse van het incident.

De journalist was aanwezig bij een openbaar debat dat door Wim van der Does, fractievoorzitter van D66, was aangevraagd. Het ging over het ongeluk op rangeerterrein Kijfhoek met een wagon geladen met een gevaarlijke stof. Op verzoek van burgemeester Dominic Schrijer stemde een meerderheid van de raad vrijwel aan het begin van de vergadering in met beslotenheid omdat het onderzoek nog loopt. Er zou nog vertrouwelijk overleg met andere partijen plaats vinden.

En, voegde ABZ-fractievoorzitter Fred Loos daar aan toe omdat hij voor de berichtgeving in de media niet afhankelijk wil zijn van journalisten: “We sturen wel een persbericht. We maken zelf uit wat er in de krant komt.” Van der Does reageerde verbijsterd: “Het lijkt wel alsof ik in een ander werelddeel zit.”

De overige raadsleden maakten tegen die stellingname echter geen bezwaar. De burgemeester verzocht daarop aan ‘de gewaardeerde vertegenwoordiger van de media’ om te vertrekken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.