e learning nvj

— woensdag 21 december 2016, 09:15 | 2 reacties, praat mee

Vice volgende grote medium dat commentaren schrapt

Het nieuwsplatform Vice stopt met commentaar onder artikelen en andere producties. In een stuk over de wijziging stelt hoofdredacteur Jonathan Smith simpelweg dat "we geen tijd of zin meer willen vrijmaken voor het toezien op deze bagger." Laatste wijziging: 21 december 2016, 12:54

Smith wijst op het ‘ontelbaar aantal’ lezers die Vice een ban heeft gegeven vanwege bedreigingen aan het adres van lezers, aan geportretteerden, het lekken van adresgegevens of haatzaaien “tegen zo’n beetje elke groep die je je kunt voorstellen.”

“In theorie is commentaar fantastisch”, schrijft Smith. Hij noemt het een voortzetting van de aloude brievenrubriek, maar zonder moderators of geavanceerde algoritmes wordt de rubriek een “racistische, vrouwonvriendelijke draaikolk waar alleen de luidst verkondigde, meest aanstootgevende en domste meningen komen bovendrijven.”

Er zijn volgens Smith voldoende andere manieren om de producties van Vice te bespreken of met de makers in contact te treden. Smith benadrukt dat het schrappen van commentaar niet betekent dat de uitgave iets heeft tegen de mensen die in het verleden constructieve en intelligente bijdragen hebben geschreven.

Vice is niet uniek in de stap om commentaren te schrappen: in het verleden hebben meer media de reactieoptie verwijderd, omdat het beheer te bewerkelijk werd. Recent verwijderden het Financieele Dagblad en Elsevier reactie-opties. Ook zijn uitgaven onder bepaalde omstandigheden verantwoordelijk voor uitspraken van lezers. Soms wordt de reactiemogelijkheid gesloten vanwege de inhoud van het artikel, zoals de Gelderlander eind 2015 deed bij stukken rond vluchtelingen.

In april van dit jaar publiceerde de Britse krant The Guardian de resultaten van een omvangrijk onderzoek naar commentaar op de eigen site. Daar waren de conclusies ook niet hoopvol: vrouwonvriendelijk en vrij veel author abuse.

Bekijk meer van

VICE

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 21 december 2016, 10:37

En er zullen nog vele sites volgend! Het zou al veel helpen als Twitter en Facebook niet meer de mogelijkheid geven om anonieme- of fake-accounts aan te maken. Iets van een oplossing hebben wij van http://www.vandaagenmorgen.nl gevonden door in reacties voor- en achternaam te eisen. Trollen komen bij ons weinig voor. Bovendien zijn wij klein en fijn genoeg om nog te modereren. Vaak achteraf. Het toppunt in Nederland is Geen Stijl waar ‘reaguurders’ (anoniem of fakenamen) alle ruimte krijgen. Ze, onderdeel van TMG,  bestaat er kennelijk van. Ik kijk vrijwel nooit meer naar de reacties en doe er zeker niet aan mee.

Pål Jansen, 21 december 2016, 20:55

Vindt ‘t nogal zwak hoe Smith zich verantwoordt. Nul komma nul serieus ermee omgaan op een journalistieke manier, en dan vervolgens klagen over hoe bedreigend, racistisch en vrouwonvriendelijk reacties zijn.Alleen al dat reageerders reacties naar boven kunnen voten, zonder enig redactioneel handwerk, dan werk je zelf al op voorhand populisme in de hand. Wellicht zou hij zichzelf moeten afvragen of ze goed bezig waren met die reacties in plaats van met vingertjes te wijzen. Hij weet bovendien niet eens wie hij de schuld moet geven, behalve dan iets vaags als de ‘stoute reageerder’. Tja, er zijn gewoon rotzakken op de wereld. Misschien had Smith daar al over na moeten denken voordat ‘ie de comment sectie open gooide. Gemiste kans.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.