word actief nvj klein

— maandag 6 februari 2017, 12:14 | 0 reacties, praat mee

AD wint zaak om foto politiecontrole

Lex van Lieshout / ANP

De rechtbank Rotterdam heeft begin februari uitspraak gedaan in een conflict tussen dagblad AD en een man die klaagde over een foto waar hij herkenbaar op stond. Die foto illustreerde een artikel over een politiecontrole rond asociaal rijgedrag. De man vond dat er inbreuk op zijn privacy werd gemaakt. De rechter oordeelt dat het AD de vrijheid heeft zelf te bepalen welke foto's bij een verhaal passen. Laatste wijziging: 15 mei 2018, 14:45

Onder de foto bij het artikel ‘Overleven op het zebrapad’, dat in oktober 2015 verscheen, stond het bijschrift “Politieagenten fouilleren een automobilist in de ‘hufterfuik’ aan de Veerkade”. Het artikel is nooit online verschenen; de foto daardoor evenmin.  In de papieren krant was het hoofd van de man vervaagd onherkenbaar gemaakt.

Naast overtreding van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WPB) vond de man dat ook zijn portretrecht in het geding was. Hij eiste minstens 4500 euro schadevergoeding.

Ondanks de maatregelen die AD had getroffen beweerde de man dat hij in zijn privékring op de foto herkend is. Het AD stelde daar tegenover dat zijn gezicht is vervaagd en de auto waarmee hij is gefotografeerd niet van hem is, maar van een huisgenote. “Niet elk gegeven dat met veel moeite tot een bepaalde persoon kan worden herleid, leidt tot identificeerbaarheid in de zin van de WPB”, stelde de krant.

De rechter is het oneens met de klager op het punt dat het AD een andere ‘minder schadelijke’ foto had kunnen kiezen, waarop de man niet stond. “[Het idee] het AD dat louter daarom ook had moeten doen, berust op een onjuiste opvatting over de vrijheid van meningsuiting. Het AD mag en mocht zelf de keuze maken welke foto zij gebruikt.”

De rechtbank rondt af met deze afweging: “Per saldo acht de rechtbank de belangen van [klager], met name gelet op de beperkte ernst van de inbreuk, niet zo zwaarwegend dat deze moeten prevaleren boven het, in een open samenleving als de Nederlandse, zeer belangrijke grondrecht van (een vrije pers en) vrijheid van meningsuiting. De plaatsing van de foto was redelijkerwijs noodzakelijk in het kader van de voorlichting aan het publiek, AD heeft door het blurren, door het neutrale onderschrift en door het achterwege laten van enige verwijzing naar de foto in het artikel zorgvuldig gehandeld en de belangen van [klager] voldoende gerespecteerd en met name niet de suggestie gewekt dat [klager] zich schuldig had gemaakt aan een strafbaar feit of daarvan verdacht werd.”

De klager is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, geraamd op 1623 euro. De zaak heeft overeenkomsten met het conflict van vorig jaar tussen de Volkskrant en een islamitische man die eveneens klaagde over te zijn gefotografeerd. In dat geval was zijn gezicht overigens niet geblurred en was de context terreurdreiging op Schiphol.

Bekijk meer van

AD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.