training eu starters

— donderdag 26 januari 2023, 14:20 | 0 reacties, praat mee

AD komt met hulpverwijzing bij verhalen over huiselijk geweld

Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad - © DPG Media

Het AD plaatst voortaan een hulpverwijzing onder verhalen die gaan over huiselijk geweld. In de toevoeging staat welke instanties hulp kunnen bieden aan slachtoffers van huiselijk geweld. Dat heeft hoofdredacteur Rennie Rijpma donderdag gezegd in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Laatste wijziging: 26 januari 2023, 14:21

“Het is een verwijzing in lijn met de toevoeging bij berichten over zelfdoding”, legt Rijpma uit. “Dan wordt er verwezen naar 113, een nummer waar je hulp kan vinden als je met die gedachten speelt. Wij hebben er in het geval van huiselijk geweld voor gekozen omdat in de praktijk blijkt dat het vaak zo lastig is voor personen die in een gewelddadige relatie of een gewelddadige thuissituatie zitten om naar buiten te treden.”

Met de nieuwe hulpverwijzing wil de krant het lezers die in zo’n situatie zitten eenvoudiger maken om hulp te zoeken. “We willen mensen die een bericht daarover lezen, ook zeggen wat de weg is die je kan volgen”, aldus Rijpma. Zij laat desgevraagd weten dat zij geen andere Nederlandse media kent die dit ook doen: “Maar ik weet niet zeker of we uniek zijn.”

De tekst die voortaan onder dit soort verhalen staat, luidt: “Als u slachtoffer bent van huiselijk geweld, kunt u hulp krijgen bij het advies- en meldpunt van Veilig Thuis. Ook plegers en getuigen kunnen zich hier melden.” Ook staat vermeld dat bij direct gevaar, direct alarmnummer 112 moet worden gebeld. Het idee voor hulpverwijzing ontstond naar aanleiding van de berichtgeving over de moord op de Rotterdamse Humeyra. Zij werd doodgeschoten door haar ex, die haar daarvoor al had gestalkt en bedreigd.

De hoofdredacteur meldde het nieuws donderdag in Spraakmakers tijdens een gesprek over de zaak rond rapper Lil Kleine. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte woensdag bekend Jorik Scholten, zoals zijn echte naam luidt, niet meer te verdenken van poging tot zware mishandeling. Hij wordt nog wel verdacht van poging tot mishandeling. Scholten werd vorig jaar februari aangehouden nadat beelden naar buiten kwamen waarop het leek alsof hij zijn ex Jaimie Vaes met haar hoofd tussen een autodeur klemde.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.