— dinsdag 15 oktober 2019, 09:38 | 0 reacties, praat mee

AD-journalist over verdwijningszaak van oud-topman Philips in Kenia

De weduwe van Tob Cohen wordt verdacht van moord op de oud-topman van Philips. - © Daniel Irungu / EPA

In het AD schrijft journalist Caspar Naber over de verdwijningszaak van Tob Cohen, de Nederlandse oud-topman van Philips, in Kenia. Want hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je?

Het lichaam van Cohen werd op 13 september in een oude afgedekte watertank achter zijn huis aangetroffen. Hij lag al geruime tijd in een vechtscheiding. Zijn vrouw wordt gezien als hoofdverdachte.

Het begon begin augustus met een telefoontje van de zus van Tob Cohen. “Ik geloof mijn oren niet. Negen van de tien keer kost het me grote moeite om familieleden van in het buitenland verdwenen Nederlanders te vinden en hen zover te krijgen dat ze informatie delen, nu krijg ik het op een presenteerblaadje.”

Omdat bepaalde informatie vraagt om nader onderzoek ter plaatse vertrekt Naber naar Kenia. Maar hij is wel voorzichtig. De persvrijheid in het land wordt langzaam uitgehold en op het douane- en visumformulier geeft hij daarom aan geen ‘journalist’ te zijn, maar als beroep ‘werknemer’ te hebben. “De verdwijning van Cohen - een golfmagnaat die deel uitmaakte van de jetset - is slechte reclame voor het land en de regering Kenyatta zal niet blij zijn met aandacht van buitenlandse media voor de zaak, redeneer ik.”

Naber komt in contact met een onderzoeksjournalist van The Daily Nation, de grootste en een van de meest betrouwbare kranten in Kenia. “We besluiten onze informatie over de zaak te delen en elkaar de gegevens van contactpersonen door te spelen. Daarbij ben ik te goed van vertrouwen, blijkt al snel. In ruil voor het telefoonnummer van Cohens zus zou ik het nummer krijgen van een boezemvriend van haar broer maar dat gebeurt niet.”

De AD-journalist geeft in het artikel aan met allerlei hoofdrolspelers te hebben gesproken en het is duidelijk dat alle partijen hun eigen, tegenstrijdig, belang hebben bij het geven van bepaalde informatie, maar dat je als journalist moeilijk een kant kan negeren.

Bekijk meer van

Tob Cohen Kenia Caspar Naber

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.