website over journalistiek

Actrice klaagt filmmaker moslimfilm aan

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cartoon op donderdag 20 september 2012, 10:19

Nieuws

De actrice die in de anti-moslimfilm ‘Onschuld van moslims’ verscheen heeft een klacht ingediend tegen de filmmaker voor fraude en laster, zo meldt The Huffington Post. Ook start Cindy Lee Garcia een zaak om videosite YouTube te dwingen de videoclip te verwijderen. Eerder liet ze al weten dat ze niet wist dat het verhaal over de profeet ging. In het script werd volgens haar geen melding gemaakt van het feit dat het over Mohammed ging, dat het over religie ging en seksuele content bevatte.

Garcia zegt gereageerd te hebben op een advertentie waarin acteurs werden gezocht voor een Egyptische avonturenfilm. In de uiteindelijke film wordt de profeet geportretteerd als een vrouwengek, een homoseksueel en een pedofiel.

De film zou ook de aanleiding zijn geweest voor de dodelijke aanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Wereldwijd is er onrust ontstaan. Moslimactivisten hebben soms gewelddadig gedemonstreerd tegen de film.

Het Franse satirische blad Charlie Hebdo heeft de ophef over de film aangegrepen om nogmaals aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting door cartoons te publiceren over de profeet. Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier en tekenaar Luz worden inmiddels beveiligd. In Trouw meldt de hoofdredacteur dat hij ‘geen seconde’ heeft gedacht Mohammed en de radicale islam dit keer over te slaan. Charb is boos op de Franse regering. De minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius, waarschuwde geen olie op het vuur te gooien. “Maar hebben wíj dat vuur dan soms aangestoken? Het is als met de vrouw in minirok die schuldig zou zijn aan haar verkrachting. Wij houden ons aan de Franse wet en volgens die wet is wat Charlie doet niet illegaal. Dat zou ook het standpunt van de regering moeten zijn.”