website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

ABC haalt ‘Roseanne’ van scherm na racistische tweet hoofdrolspeelster

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 30 mei 2018, 08:55

Still uit 'Roseanne' in 1997. De serie was na twintig jaar in maart weer opgestart. | ANP Kippa

Still uit 'Roseanne' in 1997. De serie was na twintig jaar in maart weer opgestart. | ANP Kippa

Nieuws Comedienne Roseanne Barr heeft met een racistische tweet haar in maart opnieuw begonnen serie 'Roseanne' getorpedeerd: ondanks excuses dat het om een misplaatste grap zou gaan, besloot zender ABC dat het geen vervolg meer geeft aan de reboot, waarvan het eerste nieuwe seizoen op 22 mei net was afgerond.

Barr, die ook eigenaardige theorieën lucht geeft over samenzweringen binnen de Amerikaanse regeringskringen en internationale media, noemde in een verwijderde tweet voormalig Obama-adviseur Valerie Jarrett het resultaat van een samenkomen van de Moslimbroederschap en Planet of the Apes.

Nadat de boosheid over de racistische tweet groeide, volgde een excuus van Barr en de belofte van Twitter te vertrekken. Het hielp niet: ABC-topman Channing Dungey veroordeelde de tweet als ‘weerzinwekkend en niet in overeenstemming met onze waarden’.

Barr zou zich volgens de New York Times bij het slechtnieuws-gesprek van ABC in eerste instantie niet hebben gerealiseerd dat haar tweet zulke verstrekkende gevolgen zou gaan hebben. Jarrett zegt dat topman Dungey haar voor het persbericht heeft gebeld met excuses.

De stap van ABC wordt door Barr-fans veroordeeld en door Trump-critici geprezen. De zender verdiende het afgelopen seizoen tientallen miljoenen dollars aan reclame rond de sitcom.

Er is tegelijk sympathie voor Barrs collega’s bij het programma, van acteurs, schrijvers tot studiocrew. Zij moeten buiten hun schuld op zoek naar nieuw werk - wat recent ook al gebeurde met collega’s van Charlie Rose, wiens show werd gestaakt vanwege zijn grensoverschrijdend gedrag.

ABC en streamingdienst Hulu halen momenteel oude afleveringen offline. Of ‘Roseanne’ uiteindelijk onderdak vindt bij een studio als Fox is onduidelijk; ABC is rechtenhouder van de serie.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.