NVJ compleet lid

— dinsdag 22 december 2015, 16:58 | 0 reacties, praat mee

Abbenhuis definitief weg bij KRO-NCRV

Abbenhuis definitief weg bij KRO-NCRV
© ANP

Coen Abbenhuis moet definitief vertrekken als directievoorzitter van de KRO-NCRV. Dat staat in een mail die vandaag naar alle werknemers is verstuurd. De Raad van Toezicht kondigde zijn ontslag eind november al aan, maar moest nog wachten op de adviezen van de Ondernemings- en Federatieraad om dat definitief te maken. Laatste wijziging: 15 januari 2016, 10:36

In november kondigde de Raad van Toezicht het voorgenomen ontslag van Abbenhuis in pittige bewoordingen aan. Hij zou ‘onvoldoende in staat’ zijn gebleken om zijn rol als directievoorzitter te vervullen.

Daar maakt de Raad nu excuses voor. Voorzitter Bert de Jong laat in een aanvullend communiqué weten: ‘De mededeling dat Coen onvoldoende in staat zou zijn gebleken zijn leidende rol in te vullen heeft een verkeerd beeld doen ontstaan van de kwaliteiten van Coen Abbenhuis. Dat had anders gemoeten. Dat spijt de Raad van Toezicht, temeer omdat Coen jarenlang zijn beste krachten heeft gegeven aan de NCRV, aan de fusie van NCRV en KRO en aan de publieke omroep als geheel.’

Abbenhuis zegt in datzelfde bericht: ‘Ik ben blij met dit eerherstel. Het eerdere bericht was kwetsend en beschadigend, zeker in het licht van mijn lange staat van dienst.’ Abbenhuis begon in 2003 als algemeen directeur bij de NCRV.

Zowel Ondernemingsraad als Federatieraad hebben de Raad van Toezicht positief geadviseerd, al maakte de OR een aantal kritische kanttekeningen. ‘Deze zullen in de uitwerking van de vervolgacties, die mede naar aanleiding van het advies van de Ondernemingsraad en de Federatieraad worden ingezet, worden meegenomen’, belooft de Raad. De OR-voorzitter was dinsdagmiddag (nog) niet bereikbaar om die kanttekeningen toe te lichten.

De directie van KRO-NCRV bestaat nu nog uit zakelijk directeur Yvonne de Haan en mediadirecteur Taco Rijssemus. De Haan zal voorlopig ook fungeren als waarnemend voorzitter. Woordvoerder Bart Jochems laat desgevraagd weten dat een extra financiële vergoeding daarvoor ‘absoluut niet aan de orde’ zal zijn. In 2014 ontstond nog ophef over de directiesalarissen toen De Haan en Rijssemus loonsverhogingen kregen omdat zij de taken van de vertrokken directievoorzitter Koen Becking hadden waargenomen.

Of er een nieuwe derde directeur wordt aangesteld, is nog onduidelijk. Jochems laat weten dat het – los van het vertrek van Abbenhuis – al op de agenda stond om de directiestructuur begin 2016 tegen het licht te houden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.