— woensdag 11 november 2015, 16:36 | 1 reactie, praat mee

Aantal werkzoekenden voor het eerst boven de 3000

Truus van Gog

Het aantal journalisten dat bij het UWV ingeschreven staat als werkzoekend is in september voor het eerst tot boven de 3000 gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het werkbedrijf. In de negende maand van het jaar liep het totaal aan werkzoekers in de journalistiek op tot 3004, een stijging van bijna 80 vakgenoten ten opzichte van augustus (2926).

Sinds maart is de groep journalisten die op zoek is naar nieuw werk maandelijks steeds groter geworden. Inmiddels staan er 13,6 procent meer journalisten bij het UWV ingeschreven dan 12 maanden geleden. De eerste 9 maanden van 2015 zijn goed voor tweederde van die stijging. Tussen januari en september liep het aantal werkzoekers op met 9,3 procent.

Ervan uitgaande dat Nederland in totaal 18.000 journalisten telt (iets wat Villamedia in september berekende, betekenen de hierboven genoemde cijfers dat ongeveer 16 procent van alle journalisten werkloos thuis zit.

Dat is nog zonder het meetellen van noodlijdende freelancers. Volgens cijfers van de Sociaal Economische Raad houdt 60 procent van de zelfstandigen in Nederland na aftrek van belastingen en kosten een bedrag over dat onder de minimum-inkomensgrens ligt.

Bekijk meer van

Werk

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 12 november 2015, 16:04

Het is wel heel erg aan het worden. In de jaren ‘80 ben ik, samen met de toenmalige NVJ-secretaris Marjan van Stijn, begonnen met publicatie in De Journalist (toen) van de werkloosheidscijfers onder journalisten. Het nieuwe cijfer plaatst ook de opmerking van organisator Leo Pronk van de Rotterdamse Persprijs in een heel ander perspectief. ,,Je moet al die jongere collega’s de kost geven die voor een habbekrats in de weer zijn op de freelancemarkt. Daar word je echt niet vrolijk van en van hen begrijp ik wel degelijk dat ze een gooi willen doen naar bijvoorbeeld onze persprijs. Allesbehalve gênant. Gênant is pas die uitgever die profiteert van de situatie op de arbeidsmarkt en journalisten voor een appel en een ei laten werken.’’ 
Het hele interview is te lezen op http://www.vandaagenmorgen.nl.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.