e learning nvj

— maandag 3 augustus 2020, 17:02 | 2 reacties, praat mee

NVJ: NU.nl betaalt eindredacteur wel erg weinig

ANP

UPDATE Een vacature voor een eindredacteur op uitzendbasis voor nieuwssite Nu.nl is volgens sommigen het zoveelste bewijs van onderbetaling in de journalistiek. De beloning is alleszins redelijk, reageert adjunct-hoofdredacteur Colin van Hoek. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: 'Wij vinden dit een alarmerend laag bedrag en gaan daarover graag in overleg met Nu.nl.' Dat overleg gaat er van komen, laten beiden weten. Laatste wijziging: 5 augustus 2020, 09:06

Het gaat om een uitzendbaan, niet om freelance-werk, benadrukt Van Hoek. De originele vacaturelink bevatte kort deze term, maar noemt dat niet meer.

“Uitzendkrachten vallen onder de uitzendcao en ze bouwen binnen die cao zaken als pensioen en verlofrechten op. Bovendien bieden wij ze vanaf het begin de vastigheid van een x aantal uren per week aan en krijg je na verloop van tijd zelfs recht op een minimum aantal uren per week. Dat is natuurlijk heel iets anders dan media die een freelancer inhuren”, aldus Van Hoek.

Onderzoeker Piet Bakker verbaasde zich op Twitter over het eisenpakket, inclusief weekenddiensten, versus het uurloon.

“Het loon dat Piet noemt klopt niet. Het moet 14,77 euro zijn. Dat is gebaseerd op het brutoloon van een fulltime eindredacteur in schaal 5 van de functiegroep Dagbladjournalisten in de CAO voor het Uitgeverijbedrijf”, meldt Van Hoek.

Reacties op Bakkers tweet noemden de vergoeding laag en wezen op betere uurlonen bij onder meer McDonalds.

Van Hoek wijst op extra’s die Nu.nl aanhoudt, zoals 10 procent extra loon op uren die in avond of het weekend worden gewerkt en de zogeheten inlenersbeloning voor uitzendwerk.

Dat laatste verplicht werkgevers om uitzendkrachten dezelfde salarisvoorwaarden te geven als vaste werknemers die hetzelfde werk uitvoeren.

Bruning onderschrijft de redenering van Van Hoek dat de beloning van uitzendkrachten aansluiting dient te hebben bij de cao. ‘Als ik dan die krap 15 euro per uur neem, kom ik op een maandsalaris van nog geen 2200 euro bruto per maand uit. En dat is voor een eindredacteur te weinig.’

Van Hoek: ‘Wij werken 40 uur en dan komt het bedrag precies op de onderkant van de schaal. De som van Bruning is gebaseerd op 36 uur en dan kom je te laag uit. Als een meer ervaren eindredacteur zich meldt, valt over een hogere inschaling in schaal 5 te praten. Kortom, we volgen de cao.’

De cao bepaalt dat een eindredacteur niet in schaal 5, maar in schaal 7 ingedeeld dient te worden. Schaal 5 is voor verslaggevers.

Schaal 7 begint bij bijna 3300 euro per maand. Bruning: ‘Een ervaren eindredacteur zit dus eerder tegen het maximum van ruim 5100 euro aan. Als Nu.nl de cao juist toepast, dan is een uurbedrag dat het dubbele is van wat ze nu bieden meer in de richting.’

Van Hoek: ‘Wij betalen al onze eindredacteuren in schaal 5 en vragen er wellicht wat anders van hen dan met schaal 7 is bedoeld. Ze doen een laatste check en hebben geen extra verantwoordelijkheid in het redactionele proces. Maar we gaan met de NVJ in overleg omdat we ons aan de cao willen houden.’

Bekijk meer van

NU.nl

Praat mee

2 reacties

Jan Everhard, 3 augustus 2020, 18:30

Nu.nl is onderdeel van DPG Digital B.V, onderdeel van DPG Media Magazines groep. Sinds de onthullende uitspraken van Bart Verkade (DPG) tijdens het Auteursrechtencontractrecht proces van Brit van Uhm en Ruud Rogier, gedaan bij de Amsterdamse Kantonrechter in 2018:“Wij moeten aan onze rendementen denken en daarom streven wij naar een zo groot mogelijke reductie van de kosten”, is het niet verwonderlijk dat er een ervaren eindredacteur gevraagd wordt om voor net geen € 15 bruto per uur te komen werken. Het cynisme is schokkend en het volstrekt ontbreken van respect voor de kwalificatie van de gezochte eindredacteur zegt iets over de bedrijfscultuur bij Nu.nl en de DPG. Ga niet werken bij zo’n club!

rob vuurens, 6 augustus 2020, 19:14

gewoon niet solliciteren op deze functie. melken de boel alleen maar uit. Als ze niemand kunnen krijgen zullen ze het tarief wel moeten aanpassen

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.