training eu starters

— vrijdag 31 maart 2017, 15:20 | 0 reacties, praat mee

Guido van Nispen weg bij ANP: Van Lingen verder als directeur

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

In de top van het ANP is vandaag een groot aantal wijzigingen doorgevoerd. Algemeen Directeur Guido van Nispen stopt per direct. Hoofdredacteur/mediadirecteur Marcel van Lingen stopt ook per direct als hoofdredacteur en gaat verder als mediadirecteur. De nieuwe directie wordt aangevuld met zakelijk directeur Martijn Bennis. Beiden zijn benoemd als statutair directeur. Waarnemend hoofdredacteur Johan Groeneveld vervangt Van Lingen voorlopig. Verder stapt de raad van commissarissen op. De raad legt haar "taken neer om de aandeelhouder de ruimte te geven direct met de directie samen te werken en desgewenst een aangepast besturingsmodel in te voeren." Laatste wijziging: 31 maart 2017, 16:09

Vereniging Veronica neemt (via aandeelhouder V-Ventures) de taak van de raad van commissarissen tijdelijk waar. Huidig president-commissaris Rijkman Groenink zal als financieel adviseur zijn kennis en ervaring ter beschikking blijven stellen aan de aandeelhouder en het ANP.

Vorig jaar meldde RTL Nieuws dat het ANP zou aansturen op het vertrek van Van Nispen, maar die zei toen niets van een gedwongen vertrek te weten. In het persbericht van ANP is te lezen dat van Nispen, na zeven jaar in verschillende functies (RvC, CFO, CEO) werkzaam te zijn geweest, het tijd vindt worden voor een nieuwe uitdaging. Formeel gaat hij op 1 juli weg, maar hij stopt vandaag.

In het conflict over de rol van Van Nispen, vorig jaar blootgelegd door RTL, is uiteindelijk ook de raad van commissarissen gesneuveld.

Daarbij speelt vooral de al ruim twee jaar lopende discussie over de eigendomsverhoudingen van het ANP een rol. De raad van commissarissen wilde graag naast de Vereniging Veronica nieuwe aandeelhouders aantrekken. Reden was dat het voortbestaan van het ANP als zelfstandig persbureau anders moeilijk zou worden. Het idee was om andere mediabedrijven aandeelhouder te maken.

De praktijk liep anders. Mediabedrijven wilden uiteindelijk geen aandeelhouder worden, maar wel klant blijven bij het ANP. Mede daarom heeft het ANP het afgelopen jaar met alle grote mediabedrijven langlopende contracten kunnen afsluiten. Daarmee is het voortbestaan voorlopig gegarandeerd en zijn geen nieuwe aandeelhouders nodig. Bovendien was eigenaar Veronica nooit een groot voorstander van meerdere aandeelhouders en nu al helemaal niet meer.

Daarmee ziet de raad van commissarissen dat haar strategische keuze niet wordt gevolgd door de markt en de eigenaar.

In het persbericht wordt dat zo verwoord: ‘Met het ANP in rustig vaarwater gebracht door directie, commissarissen en aandeelhouder kan de volgende fase worden gestart door onder nieuwe leiding een verdere groeistrategie vorm te geven. (...) In combinatie hiermee legt de Raad van Commissarissen haar taken neer om de aandeelhouder de ruimte te geven direct met de directie samen te werken en desgewenst een aangepast besturingsmodel in te voeren’.


Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.