persveilig seminar

— maandag 4 januari 2021, 08:55 | 1 reactie, praat mee

500 euro boete voor journalist De Gelderlander na kopen illegaal vuurwerk

© Remko de Waal

Een journalist van De Gelderlander heeft een boete van 500 euro gekregen voor het kopen van illegaal vuurwerk, meldt de krant. Er was 1500 euro geëist, waarvan 750 voorwaardelijk.

De verslaggever schreef vorig jaar een reportage over hoe eenvoudig mensen via sociale media aan zwaar illegaal vuurwerk kunnen komen. Hij leverde het vuurwerk twee dagen later in bij de politie.

Met de publicatie heeft de krant en de journalist een maatschappelijke misstand aan de kaak gesteld, beaamt de rechtbank Gelderland. De rechters vinden echter dat de verslaggever op het laatste moment de koop had moeten afblazen. De rechters vinden dat de verslaggever gevaarlijk heeft gehandeld door de cobra’s - ‘explosief materiaal’ - in zijn auto naar de redactie te vervoeren. Hij had de cobra’s ‘dezelfde avond of uiterlijk de volgende ochtend’ bij de politie moeten inleveren.

De uitspraak voelt “ongemakkelijk” voor de krant. “De rechtbank erkent dat wij een journalistiek doel nastreefden. [...] Uitspraken van rechters nemen we serieus”, aldus Hoofdredacteur Peter Jansen van De Gelderlander. “Het voelt desondanks ongemakkelijk omdat de rechtbank zich bemoeit met de details en uitvoering van ons journalistieke werk. Het is maar de vraag of de verslaggever op een veilige manier zomaar van de koop had kunnen afzien. Het spul was op de redactie veilig opgeborgen.” Meer bij de Gelderlander

Lees ook:
OM eist boete tegen journalist De Gelderlander na aankoop illegaal vuurwerk (18 december 2020)

Bekijk meer van

De Gelderlander

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 4 januari 2021, 19:50

500 Euro betekent een strafblad. De rechtbank vindt dat kennelijk nodig, terwijl ze ook had kunnen veroordelen tot 99 euro: het signaal dat de journalist anders had moeten handelen was even duidelijk geweest. Een strafblad heeft een aanmerkelijk grotere impact - lastig naar de VS reizen bijv. - dan de boete, maar daarvan de rechtbank zich kennelijk niet van bewust. Me dunkt: hoger beroep.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.