— vrijdag 5 april 2019, 11:00 | 0 reacties, praat mee

50 jaar Bert Verhoeff in een fotoboek: Van foto’s die voorbijgaan

Een halve eeuw fotograferen en dan vijftig foto’s selecteren voor een overzichtsboek. Eén foto per jaar. Niets moeilijker dan de duizenden foto’s die je hebt gemaakt links te laten liggen. Bert Verhoeff durfde het aan. Alleen zijn allerbeste en belangrijkste werk wilde hij laten zien. Het resulteerde in een gecomprimeerd fotojournalistiek document, een fotoboek als geschiedenisles over Nederland, maar ook over de fotograaf zelf.

‘Van foto’s die voorbijgaan’, luidt de titel. Met dit boek blijven ze. De foto’s roepen bij het terugzien vaak een aha-gevoel op. De beelden zaten ergens achterin het geheugen, evenals de geregistreerde gebeurtenissen waar Verhoeff ooggetuige van was. Met het verglijden van de tijd lijken de foto’s aan kracht te winnen. Met dank aan de strenge selectie van de fotograaf, die zich in vijftig jaar ontwikkelde tot een allround-fotograaf.

In 1968 verzeilde hij als jonge avonturier in de Parijse studentenopstand. De onrust werd het symbool van een culturele omwenteling. Verhoeff was er op de juiste tijd en juiste plaats. Dat was geen toeval, het gebeurde veel vaker. De treinkaping bij De Punt in 1975, Amsterdamse krakersrellen in 1980 en de Bijlmerramp in 1992 – hij was erbij. Maar zijn talent was vooral het zien van nieuws in het ongewone, het menselijke, in Hollandse taferelen zoals de aankomst van Sinterklaas in Broek in Waterland. Twee rennende paarden die hem verwelkomen. Een echte Verhoeff.

Zijn loopbaan laat zich in drie perioden opdelen. Na een korte periode van mode en reclame, vond hij een betrekking bij persbureau Anefo. Hij werd nieuwsfotograaf. Een paar jaar later koos hij voor het freelancerschap. Zijn foto’s kregen een persoonlijker stempel. Voor de Volkskrant hield hij ruim twintig jaar het politieke bedrijf van Den Haag in de gaten. Voor het eerst liet hij in zijn beelden emotie toe. We zien een door verdriet aangedane Hans Wiegel, getroost door Joop den Uyl, maar ook een huilende staatssecretaris Elske ter Veld. In 2004 besloot hij het tempo te verlagen. Tegenwoordig kiest hij zijn eigen onderwerpen, maakt boeken en krijgt hij nog meer oog voor elementen die kenmerkend zijn voor Nederland. Een van zijn ontroerendste foto’s is die van hollende schapen voor een hek.

De fotograaf blijkt ook goed te kunnen schrijven. In zeventien persoonlijke getinte, anekdotische verhalen vertelt hij over soms bizarre gebeurtenissen uit zijn loopbaan. Over ontmoetingen, genomen ­risico’s, inschattingen en twijfels (wel of niet helpen bij een ongeluk), die herkenbaar zullen zijn voor iedere fotojournalist.

De jaren vliegen voorbij, maar Verhoeffs foto’s zullen niet onopgemerkt blijven.

 

Bert Verhoeff: Van foto’s die voorbijgaan, ISBN 9789082128529, 136 pagina’s, € 22,50.

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven en is hier te bestellen

Bekijk meer van

Bert Verhoeff

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.