word actief nvj klein

— maandag 1 april 2019, 08:58 | 0 reacties, praat mee

1 april, kikker in je bil!

© Etienne Busink / ANP

Er zit blijkbaar ook een voordeel aan de grappen die op 1 april worden gemaakt. Het helpt onderzoekers om desinformatie beter te detecteren. Laatste wijziging: 1 april 2019, 09:01

Niemand Lab schrijft over een onderzoek van twee academici van de Lancaster Universiteit. Edward Dearden en Alistair Baron hebben ontdekt dat er overeenkomsten zijn in de geschreven structuur van 1 aprilgrappen die door media worden gepubliceerd en verhalen die als doel hebben nepniews of desinformatie te verspreiden.

Uit meer dan 500 artikelen met 1 aprilgrappen uit de afgelopen veertien jaar en afkomstig van 370 sites werd een dataset gecreëerd.

“1 aprilgrappen zijn erg handig omdat ze ons voorzien van een controleerbare hoeveelheid bedrieglijke teksten die ons de gelegenheid bieden om meer te weten te komen over de taaltechnieken die worden gebruikt wanneer een auteur iets fictief schrijft dat als een feitelijke relaas is vermomd”, aldus hoofdonderzoeker Edward Dearden van de Lancaster University. “Door te kijken naar de taal die wordt gebruikt in 1 aprilgrappen en deze te vergelijken met valse nieuwsverhalen, kunnen we een beter beeld krijgen van de soorten taal die door auteurs van desinformatie wordt gebruikt.”

Het duo vergeleek 1 aprilgrappen met nieuwsberichten uit dezelfde periode die niet op 1 april zijn geplaatst. Er bleken stilistische verschillen te zijn. Vervolgens werden de 1 aprilgrappen vergeleken met een dataset nepnieuws, dat door andere onderzoekers werd samengesteld. Als die beiden vervolgens weer tegen gewone nieuwsberichten werden gezet bleken er overeenkomsten te zijn.

Door die details te analyseren konden de onderzoekers uiteindelijk een algoritme ontwikkelen dat probeerde vast te stellen of een verhaal echt was, uit desinformatie of nepnieuws bestond, of een 1 aprilgrap was. Met dat algoritme werd een nauwkeurigheid van 75 procent bereikt bij het identificeren van 1 aprilgrappen en 72 procent bij artikelen met nepnieuws of desinformatie. Nadat het algoritme was getraind op bedrog met 1 aprilgrappen en als taak kreeg om nepnieuws te identificeren, noteerde het,een nauwkeurigheid van 65 procent.

Het onderzoek ‘Fool’s Errand: Looking at April Fools Hoaxes as Disinformation through the Lens of Deception and Humour’ wordt gepubliceerd tijdens de 20ste International Conference on Computational Linguistics and Intelligent Text Processing.

En hopelijk is dit dan géén 1 april grap. Je bent gewaarschuwd…

Bekijk meer van

desinformatie 1 april

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.