— donderdag 1 augustus 2013, 09:15 | 1 reactie, praat mee

Zonder pers ook geen museum?

Dolf Rogmans eet een uitsmijter met Niels Beugeling, sinds maart directeur van het Persmuseum in Amsterdam. Leuk dat de pers zijn eigen museum heeft, maar liever ­ nog ziet hij de pers floreren. ‘Wij willen onze collectie uitbreiden en tonen, maar tegelijk ook laten zien wat de pers voor nieuwe wegen zoekt.’ En als Beugeling even reclame mag maken, dan wel een verzoekje mag neerleggen: kom langs, in jullie ‘eigen’ persmuseum.

Niels Beugeling blijft graag in de stijl van deze rubriek en bestelt een uitsmijter, ham en kaas meegebakken. Het exemplaar, dat restaurant Boulevard serveert, is precies wat het belooft, drie gebakken eieren, met gesmolten kaas boven en gebakken ham onder. Persoonlijk hadden de dooiers van mij iets minder doorgebakken mogen zijn. Beugeling zet niet alleen zijn tanden in de uitsmijter, ook in zijn nieuwe klus. Korte vakantieplannen, de rest lekker werken. Want net als de pers, verandert het museum ook. Beugeling: ‘Wij willen een museum van de toekomst zijn en niet alleen terugkijken. Dus willen we de digitale revolutie vastleggen en laten zien. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat alles redelijk eenvoudig te bewaren is. Door samen te werken met andere musea is het bovendien makkelijk om dubbel werk te voorkomen.’

Beugeling kijkt uit naar de expositie in ­november (tot eind januari 2014) over ­Simon Carmiggelt, naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag. ‘Carmiggelt heeft aan het begin gestaan van een soort columnisten dat nu nog in trek is. Ik denk aan Sylvia Witteman, Marcel van Roosmalen en natuurlijk de te vroeg overleden Martin Bril.’

Het Persmuseum begon 110 jaar geleden toen elektriciteit, de auto, het vliegtuig, de telefoon en de radio zich aankondigde. Hoe zou over 110 jaar op nu worden teruggekeken? Beugeling: ‘Misschien dat de krant dan nog iets exclusiefs is. Als ik het zou weten, zou ik hier niet zitten’. Wat hij wel weet; jongeren lezen de krant niet meer. ‘Ik geef veel rondleidingen en vraag het dan. Een paar jaar geleden lazen ze nog wel Metro en Sp!ts, maar die kranten kennen ze vaak niet eens meer. Duitse jongeren lezen nog wel de krant, valt me op.’ Toch zou hij meer willen samenwerken met kranten en tijdschriften. Bijvoorbeeld door voor hen tentoonstellingen te maken. Beugeling: Ik begrijp dat het slecht gaat bij veel mediabedrijven en toch denk ik dat er veel mogelijkheden zijn tot samenwerking.’ Nog meer liefde van de pers voor haar museum zou welkom zijn. De directeur vraagt het vriendelijk. Maar dringend.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 8 augustus 2013, 20:57

Misschien een eigentijdse digitale tentoonstelling maken van media? De laatste papieren van verdwenen kranten in Rotterdam, in Museum Rotterdam, was eind 2011 een groot succes. Mede dankzij het personeelsfonds van het oude HVV waarvan het geld niet in de zakken van ‘magnaten’ verdween.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.