— woensdag 1 oktober 2014, 14:58

‘Zoek alternatief voor Wob-dwangsom’

De Raad voor de Rechtspraak heeft minister Plasterk geadviseerd een alternatief te zoeken voor het het schrappen van een dwangsom in Wob-procedures. In de huidige voorstellen voor herziening van de Wet openbaarheid van bestuur wordt de dwangsom - wegens incidenten van misbruik - geschrapt. Journalistieke organisaties klaagden eerder dit jaar over het voornemen van de minister, aangezien een dwangsom bij laat reageren het enige niet-juridische pressiemiddel is dat journalisten hebben. De Raad - die op verzoek van Plasterk naar het wetsvoorstel keek - is het daarmee eens: er zijn gevallen van misbruik van de Wob, maar wie de dwangsom weghaalt schaadt daarmee ook hen met zuivere bedoelingen. Een beroepsprocedure in geval van vertraging is voor sommigen een te hoge drempel, denkt de Raad. Het ontbreken van de financiële prikkel zou verder kunnen betekenen dat overheidsinstanties trager op Wob-verzoeken reageren. Alternatieven die de Raad aandraagt zijn een langere termijn voor complexe Wob-verzoeken of een voorgeschreven Wob-formulier, zodat gewiekst verhulde Wob-verzoeken (in sollicitatiebrieven of offertes) worden uitgebannen. Meer bij Rechtspraak

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.