Zo werk je internationaal samen als freelancer. #Freelanceleven 16, de podcast, met Tim Luimes

Erwin van ’t Hof doet promotie-onderzoek naar freelance journalisten. Sanne Poot ís freelancer. In de podcast #freelanceleven bespreken ze de freelance wereld aan de hand van wetenschappelijke papers en onderzoek. Deze keer praten ze met onderzoeksjournalist Tim Luimes. Hij werkt met een klein team van andere Europese journalisten aan een onderzoek naar chemische vervuiling in Europa. In deze aflevering van de podcast vertelt hij hoe dat gaat en komt hij met tips (zie kader).
Journalisten werken steeds vaker internationaal samen. Dat gebeurt niet alleen op grote schaal, zoals bij de Panama Papers, maar ook kleinschaliger op initiatief van individuele freelancejournalisten.
Onderzoeksjournalist Tim Luimes is freelancejournalist en verbonden aan de Investigative Desk. Hij publiceerde de afgelopen jaren onder meer bij Follow the Money, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en de NRC. Hij werkt met een klein team van andere Europese journalisten aan onderzoek naar chemische vervuiling in Europa. In deze aflevering vertelt hij hoe zo’n samenwerking ontstaat en wat er bij komt kijken om een internationaal project tot een goed einde te brengen.
De aanleiding van het gesprek is zoals elke keer een wetenschappelijk paper dat Erwin van ‘t Hof gebruikt voor zijn promotieonderzoek naar de arbeidsomstandigheden van journalisten. Deze keer is dat: Transnational Journalism Networks ‘‘From Below.” Cross-Border Journalistic Collaboration in Individualized Newswork. Het artikel werd geschreven door Annett Heft en verscheen in 2021 in Journalism Studies.
De podcast wordt mogelijk gemaakt door het Lira Steunfonds Reprorecht.
Beluister hier de podcast:
Tips van Tim Luimes:
•Kies je samenwerkingspartners zorgvuldig uit.
•Begin klein, met één samenwerkingspartner.
•Doe een aanvraag bij Journalismfund of IJ4EU.
•Spreek in het echt af met je onderzoekspartners. Hiervoor kun je ook geld aanvragen bij fondsen, die begrijpen ook dat dit belangrijk is.
•Wees duidelijk over wat je van elkaar verwacht. Leg afspraken vast in een document, zodat je daar op kan teruggrijpen. Arena for Journalism heeft hiervoor een template, weet niet of dat op hun website staat, maar je kan hen sowieso benaderen hierover.
•Onderschat coördinatie niet. Vanaf drie teamleden moet je een duidelijke coördinator aanwijzen.
•Wees bewust van verschillen in landen. Zowel culturele omgangsvormen, journalistieke cultuurverschillen als verschillende financiële of juridische realiteiten.
Praat mee