banner festival 23

— woensdag 21 september 2022, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Zo werk je internationaal samen als freelancer. #Freelanceleven 16, de podcast, met Tim Luimes

Gast in de podcast #freelanceleven: Tim Luimes van The Investigative Desk

Erwin van ’t Hof doet promotie-onderzoek naar freelance journalisten. Sanne Poot ís freelancer. In de podcast #freelanceleven bespreken ze de freelance wereld aan de hand van wetenschappelijke papers en onderzoek. Deze keer praten ze met onderzoeksjournalist Tim Luimes. Hij werkt met een klein team van andere Europese journalisten aan een onderzoek naar chemische vervuiling in Europa. In deze aflevering van de podcast vertelt hij hoe dat gaat en komt hij met tips (zie kader). Laatste wijziging: 22 september 2022, 08:31

Journalisten werken steeds vaker internationaal samen. Dat gebeurt niet alleen op grote schaal, zoals bij de Panama Papers, maar ook kleinschaliger op initiatief van individuele freelancejournalisten.

Onderzoeksjournalist Tim Luimes is freelancejournalist en verbonden aan de Investigative Desk. Hij publiceerde de afgelopen jaren onder meer bij Follow the Money, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en de NRC. Hij werkt met een klein team van andere Europese journalisten aan onderzoek naar chemische vervuiling in Europa. In deze aflevering vertelt hij hoe zo’n samenwerking ontstaat en wat er bij komt kijken om een internationaal project tot een goed einde te brengen.

De aanleiding van het gesprek is zoals elke keer een wetenschappelijk paper dat Erwin van ‘t Hof gebruikt voor zijn promotieonderzoek naar de arbeidsomstandigheden van journalisten. Deze keer is dat: Transnational Journalism Networks ‘‘From Below.” Cross-Border Journalistic Collaboration in Individualized Newswork. Het artikel werd geschreven door Annett Heft en verscheen in 2021 in Journalism Studies.

De podcast wordt mogelijk gemaakt door het Lira Steunfonds Reprorecht.

Beluister hier de podcast:

Tips van Tim Luimes:

•Kies je samenwerkingspartners zorgvuldig uit.
•Begin klein, met één samenwerkingspartner.
•Doe een aanvraag bij Journalismfund of IJ4EU.
•Spreek in het echt af met je onderzoekspartners. Hiervoor kun je ook geld aanvragen bij fondsen, die begrijpen ook dat dit belangrijk is.
•Wees duidelijk over wat je van elkaar verwacht. Leg afspraken vast in een document, zodat je daar op kan teruggrijpen. Arena for Journalism heeft hiervoor een template, weet niet of dat op hun website staat, maar je kan hen sowieso benaderen hierover.
•Onderschat coördinatie niet. Vanaf drie teamleden moet je een duidelijke coördinator aanwijzen.
•Wees bewust van verschillen in landen. Zowel culturele omgangsvormen, journalistieke cultuurverschillen als verschillende financiële of juridische realiteiten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.