e learning nvj

— maandag 24 januari 2011, 09:12 | 5 reacties, praat mee

Zilveren Camera 2010 naar Daniels

De Zilveren Camera 2010 is gewonnen door freelance fotograaf Evert-Jan Daniels. Hij kreeg de prijs voor de beste persfoto van het jaar voor zijn foto van Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders. Het drietal werd gefotografeerd kort nadat ze in september een akkoord hadden bereikt over een minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Het juryrapport zegt over de foto: 'Er is te zien dat de partijleiders er zin in hebben. Ze hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde. Er zit dynamiek in de foto, symmetrie. En hoe langer je naar deze foto kijkt, des te meer je erin kunt zien, zoals de lust van de politici om Nederland te gaan hervormen. Ze stralen dat in ieder geval ook uit. Daniels laat niet alleen de onderhandelaars zien, hij toont ook hoe ze gezien willen worden'. Laatste wijziging: 3 december 2013, 11:38

Er waren nog meer prijzen te verdelen. Winnaar van de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek is Rob Hornstra geworden. Hij maakte onder de titel On the other side of the mountain een krant van 64 pagina’s, die is uit te vouwen tot een doe-het-zelftentoonstelling. Het project is gefinancierd door middel van ‘crowdfunding’.

De nieuwe Nationale Portretprijs is naar Koos Breukel gegaan. Hij won met zijn foto van Mees Jongema. De jury beschrijft dit portret als ‘prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig, met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close’.

Klik hier voor meer winnaars

Bekijk meer van

Zilveren Camera

Praat mee

5 reacties

Robert Goddyn, 24 januari 2011, 14:21

“Er zit dynamiek in de foto, symmetrie” ?? Dit is de helft van de foto !!  Want de orginale is liggend en dan staat de security er op aan de linkerzijde kijk maar bij HH zoeken naar de foto’s op de naam van de fotograaf, croppen is ook een vak maar wel leuk voor de fotograaf dat hij een prijs heeft gewonnen maar recht is recht en krom is croppen ?

Jan van Capel, 24 januari 2011, 17:31

Ik gun iedereen alle mogelijke prijzen en dus ook Evert-Jan Daniëls de Zilveren Camera. Maar het aanbod moet wel zeer mager zijn geweest dat deze foto deze hoogste onderscheiding in de Nederlandse fotowereld heeft gekregen. Het is - zoals wel vaker is gebeurd - de gebeurtenis die de prijs krijgt. De foto is heel geschikt voor het familiealbum van de drie heren. En dan kan de jury wel reppen over symetrie en spanning. Het blijven drie mannen in duffe pakken en dan zie je om de symetrie te benadrukken ook nog twee storende koppen op de achtergrond. Beterschap jury!!! beter

Robert Goddyn, 24 januari 2011, 18:57

En dan te weten dan AD maar ± 50 Euro betaald voor een plaatsing en dat tweedekeer geen geld voor betaald wordt omdat het dan een archief foto is en die wordt niet betaald !! Staat in het contract dat door de fotografen zelf is ondertekend. Nog een geluk dat hij 5000 euro ervoor gekregen achteraf dan wel ! Kunne we nie de Goude Kamera Prijs in het leven roepen lijkt mij beter ?

Edie Peters, 24 januari 2011, 22:21

Wat een vreemde reactie van Robert Goddyn. Fotografie = croppen.

Robert Goddyn, 24 januari 2011, 23:56

Hallo Edie wel goed lezen ! Van een liggende foto een staande foto maken is croppen simpel ik zeg niet dat fotografie = croppen dat maak jij er van maar wel sympathiek van je dat je eens een keer reageert op wat ik vertel ga zo door

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.