— donderdag 11 februari 2021, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Zelfbenoemd ‘handelaar in vunzigheid’ Larry Flynt (78) overleden

1979: Larry Flynt, het jaar ervoor verlamd geraakt bij een aanslag, arriveert voor een rechtszaak wegens obsceniteiten. | AP

In de Verenigde Staten is uitgever Larry Flynt in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Flynt, groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting en uitgever van pornoblad Hustler, overleed aan hartfalen.

Flynts gezondheid was al jaren slecht. In 1978 raakte hij verlamd toen een gewapende racist een aanslag pleegde uit woede over interraciale seks in het tijdschrift.

Een andere aanvaring leidde tot een treffen tot bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarbij de grenzen van vrijheid van meningsuiting werden getest. Tv-dominee Jerry Fallwell sleepte Flynt in 1984 voor de rechter, toen Hustler een parodie had gepubliceerd waarin Fallwells ontmaagding plaastsvond in een buitentoilet, met zijn moeder.

Hoewel Fallwell die smaadzaak in eerste instantie won, ging Flynt in beroep. In 1988 kwam het conflict uiteindelijk voor het Hooggerechtshof, waar de eerdere veroordeling en een toegewezen 200.000 dollar schadevergoeding unaniem werden verworpen.

Reuters citeert Flynt, die zichzelf eerder omschreef als “handelaar in vunzigheid”, maar wel een die zicht heeft op wat er mis is met de maatschappij. Reuters citeert ook tegenstanders, die Flynt vooral zien als een exploiteur van vrouwen. “Onze cultuur is erdoor verarmd”, aldus Dawn Hawkins van het Amerikaanse National Center on Sexual Exploitation.

Flynts rechtszaak tegen Fallwell werd in 1996 verfilmd in The People vs. Larry Flynt, over de carrière van de uitgever. Meer bij TMZ / AFP / Reuters / NOS

Bekijk meer van

Larry Flynt Hustler

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.