word studentlid

— dinsdag 16 mei 2023, 12:27 | 0 reacties, praat mee

YouTuber wacht mogelijk 20 jaar cel na vliegtuigcrash ‘voor de views’

YouTuber wacht mogelijk 20 jaar cel na vliegtuigcrash ‘voor de views’
Een still uit de 2021-video 'I Crashed My Plane', op het moment dat Jacob het vliegtuig verlaat, nadat hij motorproblemen had geveinsd. Later liet Jacob wrakstukken verdwijnen om FAA-onderzoek te hinderen. | YouTube

In de Verenigde Staten heeft een YouTube-maker bekend dat hij in 2021 een klein privévliegtuig met opzet heeft laten neerstorten en daarna heeft geprobeerd bewijs daarvoor te laten verdwijnen. De 29-jarige Trevor Jacob hoopte dat de video viraal zou gaan. Laatste wijziging: 16 mei 2023, 14:50

Omdat Jacob heeft geprobeerd bewijs te laten verdwijnen en daarmee het onderzoek naar de toedracht heeft belemmerd, wacht hem potentieel een gevangenisstraf van 20 jaar. In 2022 werd zijn vliegbrevet ingetrokken.

In de video getiteld I Crashed My Plane veinst Jacob dat zijn vliegtuig motorpech heeft. Hij springt uit het toestel, dat onbemand maar met een camera aan de vleugel doorvliegt.

Uit onderzoek naar de crash door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) kwam naar voren dat Jacob op geen moment per radio contact opnam met luchtverkeersleiding over zijn motorproblemen of heeft gepoogd de motor te herstarten. Ook waren er opties om het vliegtuig met een glijdvlucht te laten landen.

Justitie merkt op dat hij zijn parachute al droeg bij het opstijgen. Jacob beklom de berg waar het vliegtuig was neergestort, verzamelde de wrakstukken op en zaagde ze op een later tijdstip in stukken. Gedurende enkele dagen ontdeed Jacob zich van de wrakstukken. Tegenover onderzoekers hield Jacob lange tijd vol dat hij niet wist waar het vliegtuig precies was neergekomen.

Daarmee heeft hij onderzoek naar het incident gehinderd, aldus Amerikaanse Justitie. Tijdens verhoren bekende Jacob dat de video puur was gemaakt om geld te verdienen. De video, nu viraal om andere redenen, is op het moment van schrijven 4,1 miljoen keer bekeken. Meer bij U.S. Department of Justice

Bekijk meer van

YouTube

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.