— woensdag 4 augustus 2021, 19:43 | 0 reacties, praat mee

YouTube maakte reportage Nieuwsuur onzichtbaar

© DPA / Sophia Kembowski

Videowebsite YouTube heeft in maart een reportage van Nieuwsuur over online radicalisering onzichtbaar gemaakt. Dankzij de actie van YouTube was de video niet meer zichtbaar voor bezoekers van het videoplatform.

Dat meldt Nieuwsuur. In de reportage was een kort fragment te zien van een livestream, waarin een extremistische Australiër een aanslag pleegde in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. In de gebruiksvoorwaarden van YouTube staan dat aan terrorisme gerelateerde beelden alleen zijn toegestaan als er voldoende context wordt geboden.

Nieuwsuur meldt protest aangetekend te hebben bij Google, het moederbedrijf van YouTube. In mei liet Google echter weten dat alle video’s van aanslagplegers waarin wapens, geweld of slachtoffers te zien zijn onzichtbaar gemaakt worden voor het publiek. Ook voor educatieve doeleinden en documentaires wordt geen uitzondering gemaakt.

Google heeft Nieuwsuur in juli wel aangeboden de reportage terug te plaatsen, als het actualiteitenprogramma een fragment waarin de met wapens gevulde kofferbak van Tarrant uit de reportage knipt. Daar gaat Nieuwsuur niet in mee.

Eerder deze week werd ook bekend dat YouTube de Australische nieuwszender Sky News Australië een week lang heeft verbannen, omdat de zender desinformatie zou hebben verspreid rondom het coronavirus.

Bekijk meer van

YouTube Nieuwsuur Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.