— dinsdag 16 juni 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

World Press Photo: prachtige beelden uit een schijnbaar ver verleden

Winnende foto, World Press Photo 2019. - © Chiba Yasuyoshi

De beelden lijken van een eeuwigheid geleden, maar ze zijn toch echt van vorig jaar. Slechts op één van de tientallen foto’s is een mondkapje te zien. Abigail Ferris draagt hem terwijl hij met vriendjes speelt in een tijdelijk evacuatie-centrum in Australië. Het beschermingsdoekje is nodig vanwege de verstikkende rook, veroorzaakt door bosbranden. Laatste wijziging: 17 juni 2020, 09:12

Dit indrukwekkende beeld van de Australische fotograaf Sean Davey won er dit jaar een tweede prijs mee bij World Press Photo, in de categorie Hedendaagse Kwesties. De foto is vorig jaar december genomen.

Het jaar 2019 stond voor de fotojournalistiek in het teken van bosbranden, klimaat en protesten. Het virus maakte zich in stilte gereed voor de opmars. De gebeurtenissen van vorig jaar zijn gecomprimeerd tot 240 pagina’s in de overzichtelijke hardcover catalogus van WPPh.

‘De wereld is momenteel getuige van een “mondiale protestgolf”, met publieke demonstraties die toenemen in aantal en zich uitbreiden naar meer landen’, schrijft directeur Lars Boering in zijn voorwoord. Burgers verdedigen diverse vrijheden en proberen hun rechten veilig te stellen.

De fotoverhalen zijn van een onwaarschijnlijk hoog niveau en onderstrepen nog maar eens het belang van deze gedreven beroepsgroep. De juryleden hadden er weer de handen vol aan. De uitverkoren foto’s overleefden een selectie uit 73.996 foto’s, gemaakt door 4282 fotografen uit 125 landen.

Nederlanders ontbraken deze editie, hun collega’s maakten hun uitverkiezing helemaal waar. De Japanner Yasuyoshi Chiba won met zijn tafereel van een jonge
dichter in Soedan, die omringd door oplichtende mobieltjes zijn proteststem tegen het dictatorsbewind laat horen.

De winnaar had zomaar uit vier of vijf andere foto’s kunnen komen, zoals de foto van de Ier Ivor Prickett. Hij bracht een bezoek aan een ziekenhuis in voormalig IS-gebied in Syrië en trof er een zwaar verbrande SDF-strijder met zijn vriendin. Ze durft niet naar hem te kijken. Dankzij de fotograaf en WPPh zijn we er getuige van.

World Press Photo 2020. Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401467056, 240 pagina’s, € 27,50

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.