e learning nvj

— donderdag 7 april 2022, 12:00 | 0 reacties, praat mee

World Press Photo of the Year 2022 naar Amber Bracken

© Amber Bracken / NYT / WPP

De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft de World Press Photo of the Year 2022 gewonnen met haar foto van kinderjurkjes die langs een berm aan kruizen hangen. Ze staan symbool voor kinderen die stierven in de Kamloops Indian Residential School in Canada. Inheemse kinderen werden verplicht naar die speciale scholen gebracht en decennialang 'opgevoed' tot westerse modelburgers. Bij deze school werden vorig jaar in een massagraf 215 kinderen aangetroffen. Laatste wijziging: 8 april 2022, 08:01

Bracken is sinds 1950 de vierde vrouw die de prestigieuze fotoprijs wint. Global juryvoorzitter Rena Effendi over dit beeld: “Het is een beeld dat zich in je geheugen schroeit, het roept een soort zintuiglijke reactie op. Ik kon de rust bijna horen op deze foto, een stil moment van wereldwijde afrekening voor de geschiedenis van de kolonisatie, niet alleen in Canada maar over de hele wereld.”

De winnaar van de World Press Photo Story of the Year gaat naar de Australische fotograaf Matthew Abbott met de serie ‘Saving Forests with Fire’, over gecontroleerde bosbranden door de Nawarddeken in West Arnhem Land in Australië.

De Braziliaanse fotograaf Lalo de Almeida wint de World Press Photo Longterm Project met ‘Amazonian Dystopia’, over de bedreiging van het Amazone regenwoud door onder andere mijnbouw, ontwikkeling infrastructuur en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

World Press Photo Open Format Award gaat naar de Ecuadoriaanse fotografe Isadora Romero met de video ‘Blood is a seed’, waarin Romero vergeten herinneringen verkent aan het land en de gewassen, de verdwijning van zaden, gedwongen migratie, kolonisatie en het verlies van voorouderlijke kennis.

World Press Photo was dit jaar voor het eerst in een andere opzet.

Eerder dit jaar werden de winnaars van de regionale competities bekendgemaakt. Daar zat ook een Nederlander bij. Fotograaf Bram Jansen won met een fotoverhaal over een bioscoop in de Afghaanse hoofdstad Kabul. In totaal waren 64.823 foto’s ingezonden door 4.066 fotografen. Kijk hier voor alle winnaars.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.