banner festival 23

— dinsdag 14 mei 2013, 13:19 | 3 reacties, praat mee

‘World Press Photo 2013 is niet nep’

UPDATE De Zweedse fotojournalist Paul Hansen ontkent de aantijgingen dat zijn foto die de World Press Photo 2013 won nep is. Die claim (tweede onderwerp) maakt forensisch beeldanalist Neal Krawetz. Eerder al stelde Der Spiegel vragen bij de echtheid van de foto: een beeld van een begrafenis van twee broertjes in Gaza-stad. Hansen wilde niet praten over de RAW-file, de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Bij de prijsuitreiking zou hij die gegevens meenemen, maar hij was het vergeten. Naar aanleiding van die discussie ging Krawetz op onderzoek uit. Volgens hem is de foto gemanipuleerd en bestaat het eigenlijk uit meerdere samengevoegde beelden. Volgens Extreme Tech heeft Hansen, ondanks alle discussie en vragen, de RAW file nog steeds niet overhandigd. Laatste wijziging: 13 augustus 2013, 20:35

In een reactie op News.com.au zegt Hansen: “De foto is zeker geen samengestelde compositie of een vervalsing.” Wel zegt hij dat hij achteraf de contrasten en de belichting van het beeld heeft aangescherpt.

Bekijk meer van

World Press Photo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Robert Goddyn, 14 mei 2013, 10:52

Ik maak alleen JPGs foto, bewaar niet de originele, mag ik dan nog wel mee doen met het prijzen festijn want dan kan ik net zoals Hansen de RAW inlveren of wat ik kan doen de JPG omzetten naar Camera RAW en dan heb ik hem ook ? Kan ik toch mee doen toch.

Tim Wong, 14 mei 2013, 12:19

Tja, het is de vraag in hoeverre de grenzen van ethiek zijn overschreden als het alleen gaat om schaduw/lichtpartijen. Overigens lijkt de heer Krawetz ook enig belang te hebben bij de publiciteit: http://bogusbirthcertificate.blogspot.nl/. Uiteraard weet ik niet zeker of dit wel dezelfde meneer is en hoe betrouwbaar deze informatie is.

Frank Viergever, 14 mei 2013, 13:08

Volgens mij is er nog geen worldpressphoto 2013.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.