NVJ compleet lid

— woensdag 26 september 2018, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Woordvoerder Oostenrijkse minister wil kritische media buitensluiten

Woordvoerder Oostenrijkse minister wil kritische media buitensluiten
De gewraakte passage uit woordvoerders Pölzl's brief.

In Oostenrijk is ophef ontstaan over het optreden van een een woordvoerder van minister Herbert Kickl (Binnenlandse Zaken), die in een mail stelde dat media die "negatief en eenzijdig berichten" over het ministerie en de politie enkel nog "het wettelijk vereiste minimum" aan informatie moeten krijgen. Laatste wijziging: 26 september 2018, 09:23

In de mail aan de politietop noemt de woordvoerder uitgaven Falter, Der Standard en Kurier met naam, meldt de NOS. Het zijn grote uitgaven met een progressief-liberale signatuur. Het onderzoeksjournalistieke tijdschrift spreekt in een commentaar vandaag van “ondemocratische kwade geest” die rondwaart op het ministerie van Kickl.

Dagblad Falter noemt de brief een Zensurorder en publiceerde de volledige brief woordvoerder Christoph Pölzl [.pdf] op de site.

Pölzl schrijft: “Inmiddels tellen feiten en uitleg niet meer of worden die simpelweg genegeerd, zodat het bewuste artikel negatief van toon wordt. Talrijke recente artikelen bewijzen dat.” De woordvoerder roept de politietop op rekening te houden met potentieel negatieve gevolgen en hem informatie-aanvragen per cc toe te zenden, “want we worden graag tegen elkaar uitgespeeld”.

Oppositiepartijen in Oostenrijk delen die mening en noemen de oproep media uit te zonderen een beperking van de persvrijheid. De NOS meldt dat het ministerie de mail eerst nog verdedigde: het zou zijn gefundeerd op jaren ervaring van communicatiemedewerkers. Inmiddels lijkt de mail van Pölzl de positie van de minister in gevaar te brengen.

Bekijk meer van

Oostenrijk

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.