— maandag 16 januari 2017, 14:36 | 0 reacties, praat mee

Winnaars Afstudeerprijs Villamedia bekend

Winnaars Boris Lemereis, Jolanda van de Beld en Jenne Jan Holtland (master). Rechts winnaar Ruben Hofma (bachelor)

Twee winnende inzendingen, vier winnaars. De bekroonde bachelor-inzending is ‘Poëtische journalistiek. Hoe gedichten de journalistiek verrijken’, van Ruben Hofma (Christelijke Hogeschool Ede). In de categorie ‘master’ gaat de prijs naar ‘De deal van Deetman’, een door het VPRO-radioprogramma Argos uitgezonden productie van het trio Jolanda van de Beld (27), Jenne Jan Holtland (27) en Boris Lemereis (26), allen van de opleiding Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam.

De Afstudeerprijs Villamedia is dit jaar in de plaats gekomen van de Scriptieprijs Villamedia, omdat bij studies journalistiek de klassieke scriptie steeds vaker vervangen wordt door een journalistieke productie, soms gebruikmakend van een ander medium ofwel multimediaal.

Toch is de winnende bachelor productie, ‘Poëtische journalistiek. Hoe gedichten de journalistiek verrijken’, nog wel een echte scriptie (en één van een behoorlijke omvang), zij het doorspekt met gedichten en in die zin juist niet klassiek. Ruben Hofma (24), de winnaar, is zelf dichter, en dit al vanaf zijn 15de. Behalve voor kwaliteit heeft de jury (Aleid Truijens, Cyntha van Gorp en Ayolt de Groot) met deze scriptie dan ook gekozen voor originaliteit. Uit het juryrapport: ‘Een onconventioneel onderwerp, uitputtend behandeld, met gebruikmaking van heel veel primaire en secundaire bronnen en erg mooi geschreven. Het is bovendien actueel, gezien alle aandacht die tegenwoordig naar poëzie gaat.’

Over de winnende master ‘De deal van Deetman’, oordeelde de jury: ‘Deze studenten hebben uitgebreid research gedaan, en de uitzending in het VPRO-radioprogramma Argos heeft ook veel losgemaakt. Deze inzending steekt met kop en schouders boven de andere master-inzendingen uit.’

Opmerkelijk dit jaar was dat het niveau van verscheidene bachelor-inzendingen nauwelijks onderdeed voor dat van een master-afstudeerproductie. Ook in 2015 was dat al zo, in tegenstelling tot eerdere jaren, waarin de bachelor prijs zelfs een paar keer niet uitgereikt werd wegens gebrek aan kwaliteit (en soms ook aan kwantiteit). Eveneens opmerkelijk: drie master-inzendingen werden gemaakt door een trio studenten. Mogelijk zijn dit trends die de komende jaren doorzetten.

De prijzen worden uitgereikt op donderdag 2 februari in het gemeentehuis van Hilversum, voorafgaand aan de bekendmaking van de Journalist van het Jaar. Aanmelden voor de prijsuitreiking kan hier.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.