Wil je een Tegel? Rond dan je master af

Wil je een Tegel winnen, de prestigieuze journalistiek prijs? Rond dan succesvol een master af. Want van de winnaars van alle Tegels sinds 2006 had 64 procent een master. En als je dan toch strategisch naar je carrière kijkt, is een master zonder dat daar journalistiek bij komt kijken, het beste. Maar liefst 44 procent van de winnaars heeft een master zonder journalistieke scholing daarbij.
Dat blijkt uit onderzoek door Luca de Gooijer, Sjors Beukeboom en Hanneke Bijker gedaan in het kader van hun opleiding Journalistiek op Windesheim in Zwolle. Zij vroegen alle 117 Tegel-winnaars naar hun opleiding en daarvan antwoordden 104 journalisten.
De verdeling opleiding en Tegels is als volgt:
WO-journalistiek (master) 21
HBO-journalistiek 28
MBO-journalistiek 0
Andere WO-studie (master) 46
Andere HBO-studie 5
Andere MBO-studie 0
Geen vervolgopleiding na middelbare school 4
Cursus/anders (met betrekking tot de journalistiek) 0
Journalisten met een HBO-opleiding zijn goed voor 27 procent van alle Tegels. Onder journalisten met een MBO-opleiding of cursus bevinden zich geen winnaars.
De studenten keken ook naar de overeenkomsten en verschillen tussen het Beroeps- en Opleidingsprofiel (BOP) dat elke hbo-journalistiekopleiding in Nederland hanteert en de jury-eisen van De Tegel.
Uit de analyse kwam naar voren dat afgestudeerde journalistiekstudenten moeten kunnen voldoen aan bijna alle eisen van de jury. “Reflecteren op eigen producties is enerzijds geen vereiste voor het winnen van De Tegel, maar dat wordt wel van hbo-journalistiekstudenten gevraagd. Anderzijds vraagt De Tegel van journalisten dat hun producties van ‘groot publiek belang’ zijn, ‘impact’ hebben en van ‘spraakmakende kwaliteit’ en ‘onderscheidend’ zijn. Deze kenmerken vindt de jury van De Tegel dus belangrijk, maar komen niet terug in het BOP van de journalistiekopleidingen.”
Praat mee