banner festival 23

— donderdag 28 december 2017, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Wil je een Tegel? Rond dan je master af

Wil je een Tegel winnen, de prestigieuze journalistiek prijs? Rond dan succesvol een master af. Want van de winnaars van alle Tegels sinds 2006 had 64 procent een master. En als je dan toch strategisch naar je carrière kijkt, is een master zonder dat daar journalistiek bij komt kijken, het beste. Maar liefst 44 procent van de winnaars heeft een master zonder journalistieke scholing daarbij. Laatste wijziging: 28 december 2017, 14:52

Dat blijkt uit onderzoek door Luca de Gooijer, Sjors Beukeboom en Hanneke Bijker gedaan in het kader van hun opleiding Journalistiek op Windesheim in Zwolle. Zij vroegen alle 117 Tegel-winnaars naar hun opleiding en daarvan antwoordden 104 journalisten.

De verdeling opleiding en Tegels is als volgt:
WO-journalistiek (master) 21
HBO-journalistiek 28
MBO-journalistiek 0
Andere WO-studie (master) 46
Andere HBO-studie 5
Andere MBO-studie 0
Geen vervolgopleiding na middelbare school 4
Cursus/anders (met betrekking tot de journalistiek) 0

Journalisten met een HBO-opleiding zijn goed voor 27 procent van alle Tegels. Onder journalisten met een MBO-opleiding of cursus bevinden zich geen winnaars.

De studenten keken ook naar de overeenkomsten en verschillen tussen het Beroeps- en Opleidingsprofiel (BOP) dat elke hbo-journalistiekopleiding in Nederland hanteert en de jury-eisen van De Tegel.

Uit de analyse kwam naar voren dat afgestudeerde journalistiekstudenten moeten kunnen voldoen aan bijna alle eisen van de jury. “Reflecteren op eigen producties is enerzijds geen vereiste voor het winnen van De Tegel, maar dat wordt wel van hbo-journalistiekstudenten gevraagd. Anderzijds vraagt De Tegel van journalisten dat hun producties van ‘groot publiek belang’ zijn, ‘impact’ hebben en van ‘spraakmakende kwaliteit’ en ‘onderscheidend’ zijn. Deze kenmerken vindt de jury van De Tegel dus belangrijk, maar komen niet terug in het BOP van de journalistiekopleidingen.”

 

 

 

 

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.