banner festival 23

— donderdag 29 juli 2010, 09:25

Wetsvoorstel digiheling roept vragen op

Het kopiëren van gegevens uit een computer, die niet voor de openbaarheid zijn bedoeld, wordt strafbaar. Ook het helen van computergegevens zal in de toekomst kunnen worden bestraft, als het aan demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin ligt. Ook krijgt de officier van justie meer macht om materiaal offline te laten halen. Censuur dreigt, stelt Bits of Freedom. De minister stuurde woensdag een wetsvoorstel rond waarin deze zaken worden geregeld. Criminelen die digitaal gestolen informatie - zoals wachtwoorden of foto's - aan derden doorspelen zijn nu niet strafbaar, omdat deze informatie juridisch gezien geen 'goed' is. Een goed is iets waarover de originele bezitter niet meer kan beschikken, als het eenmaal ontvreemd is. Vervolging voor heling is nu niet mogelijk, maar dat wil de minister veranderen. Een bezit hoeft niet meer fysiek te zijn verdwenen, om vervolging voor heling mogelijk te maken. Ook het onthullen van een vertrouwelijk gesprek op internet om iemand te beschadigen, zou volgens Hirsch Ballin strafbaar moeten worden. Laatste wijziging: 29 juli 2010, 11:52

Voor journalisten is een bepaling van belang die het opnemen van gesprekken beperkt en soms strafbaar maakt. Er was al een verbod op het opnemen van gesprekken als degene die het gesprek opneemt daar niet zelf aan deelneemt. Hirsch Ballin wil het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken uitbreiden naar situaties waarbij de persoon die het gesprek opneemt (in het artikel op rijksoverheid.nl wordt over ‘dader’ gesproken) wél gespreksdeelnemer is, maar de andere partij niet heeft verteld dat er opnamen worden gemaakt.

Controversieel is het plan om de macht van de Officieren van Justitie te vergoten, om hen meer bevoegdheden te geven om materiaal van internet te laten halen, zonder dat daar een apart rechterlijk bevel voor nodig is. Als dat niet snel genoeg gebeurt, kan de officier straks een dwangsom opleggen. Daar is dan geen apart bevel van de rechter-commisaris meer voor nodig.

Bits of Freedom (BOF), voorvechters van digitale burgerrechten, stelt dat op deze manier een belangrijke bepaling in het Wetboek van Strafrecht wordt omzeild, die juist bedoeld was om ‘censuur van staatswege’ en zelfcensuur van bijvoorbeeld internetaanbieders te voorkomen, als die zich met een claim geconfronteerd zien.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.