persveilig seminar

— woensdag 15 september 2010, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief om dreigende overheidscensuur

Diverse Nederlandse maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers hebben vandaag een brandbrief gestuurd aan minister van Justitie Hirsch Ballin. De minister werkt aan een nieuw wetsvoorstel dat bestrijding van computercriminaliteit moet vereenvoudigen. Volgens de organisaties gaat het echter om een disproportionele inperking van fundamentele rechten die overheidscensuur in de hand werkt. Digitale rechtenbeweging Bits of Freedom is initiatiefnemer. Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), omroepen, experts uit de academische wereld en prominente blogs en bloggers hebben de brandbrief ondertekenend. Het plan om de rechterlijke toets te schrappen alvorens een site offline gedwongen kan worden, is een belangrijk twistpunt. Verder willen de ondertekenaars een verduidelijking van een mogelijk verbod op het heimelijk opnemen van gesprekken. Laatste wijziging: 15 september 2010, 12:03

Nog tot het eind van deze maand loopt een internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tegenstanders vrezen dat de wet het moeilijker maakt voor klokkenluiders en journalisten. Deze laatste groep zou mogelijk een uitzonderingspositie krijgen.

De ondertekenaars roepen de minister op om “mede gelet op de vergaande gevolgen van het voorstel en de maatschappelijke onrust die hierover is ontstaan” het wetsvoorstel aan te passen, nog voor de Tweede Kamer erover debatteert.

Brandbrief Bits of Freedom e.a. [.pdf]

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.