Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 15 september 2010, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief om dreigende overheidscensuur

Diverse Nederlandse maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers hebben vandaag een brandbrief gestuurd aan minister van Justitie Hirsch Ballin. De minister werkt aan een nieuw wetsvoorstel dat bestrijding van computercriminaliteit moet vereenvoudigen. Volgens de organisaties gaat het echter om een disproportionele inperking van fundamentele rechten die overheidscensuur in de hand werkt. Digitale rechtenbeweging Bits of Freedom is initiatiefnemer. Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), omroepen, experts uit de academische wereld en prominente blogs en bloggers hebben de brandbrief ondertekenend. Het plan om de rechterlijke toets te schrappen alvorens een site offline gedwongen kan worden, is een belangrijk twistpunt. Verder willen de ondertekenaars een verduidelijking van een mogelijk verbod op het heimelijk opnemen van gesprekken.

Nog tot het eind van deze maand loopt een internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tegenstanders vrezen dat de wet het moeilijker maakt voor klokkenluiders en journalisten. Deze laatste groep zou mogelijk een uitzonderingspositie krijgen.

De ondertekenaars roepen de minister op om “mede gelet op de vergaande gevolgen van het voorstel en de maatschappelijke onrust die hierover is ontstaan” het wetsvoorstel aan te passen, nog voor de Tweede Kamer erover debatteert.

Brandbrief Bits of Freedom e.a. [.pdf]

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.