website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal met pensioen

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 1 september 2017, 09:28

Simon Rozendaal / Foto: Elsevier Weekblad

Simon Rozendaal / Foto: Elsevier Weekblad

Nieuws

Elsevier-redacteur Simon Rozendaal legt na 42 jaar zijn pen neer. De in 1951 geboren Rozendaal kan beschouwd worden als nestor van de wetenschapsjournalistiek. Rozendaal studeerde scheikunde in Delft en werkte eerst een decennium voor NRC Handelsblad, waar hij onder andere het wetenschapskatern van de krant opzette. In 1986 maakte hij de overstap naar Elsevier (nu Elsevier Weekblad), waar hij dertig jaar lang schreef over onderzoek en innovatie. In 1979 ontving hij de Glaxo-award voor zijn werk en presenteerde diverse televisieprogramma’s over wetenschap.

In zijn ruim vier decennia in het vak heeft Rozendaal zowel de wetenschap als de journalistiek zien veranderen, schrijft hij in een afscheidsartikel in Elsevier Weekblad (alleen voor abonnees, maar ook beschikbaar in Blendle). “Met pijn in het hart constateer ik dat er sprake is van een verminderd vertrouwen in zowel de wetenschap als de journalistiek. Bij de wetenschap manifesteert zich dit bij het verzet tegen vaccinaties en in het debat over klimaatverandering, bij de journalistiek in dalende aantallen van lezers die daarvoor willen betalen.”

Bij wijze van afscheid organiseert Elsevier Weekblad op zondag 3 september een symposium in congres- en debatcentrum Armenius in Rotterdam waar het vertrouwen in de wetenschap en de journalistiek centraal staat. Daarnaast heeft Rozendaal een reeks interviews met wetenschappers gebundeld in het boek Vertrouwen in de wetenschap, waarin ook aandacht is voor het verminderd vertrouwen in de journalistiek.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.