PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 4 oktober 2018, 10:00 | 1 reactie, praat mee

Werknemers lozen met flitsfaillissement moeilijker na overwinning FNV

Daar is de deur. Of misschien tóch niet.

Vakbond FNV heeft een rechtszaak gewonnen tegen een transportbedrijf dat na een zogeheten flitsfaillissement vrijwel direct een doorstart maakte, maar daarbij niet alle werknemers wilde meenemen. De uitspraak betekent een grotere rechtsbescherming voor alle werknemers in Nederland die in eenzelfde situatie terechtkomen, aldus de FNV. Laatste wijziging: 4 oktober 2018, 10:17

In 2015 ging een transportbedrijf uit Weert failliet, maar vormde een nieuwe BV waarin het alle werknemers overnam, minus die met lange dienstverbanden of ‘een vlekje’. Het opzetten van een nieuw bedrijf betekende dat rechters het niet als overgang van onderneming bestempelden en de werknemers daarmee niet automatisch hoefden te worden overgenomen.

De FNV en acht werknemers spanden een zaak tegen het transportbedrijf aan. De rechter stelt dat na het flitsfaillissement in 2015 de transporteur ten onrechte niet alle werknemers - en onder dezelfde arbeidsvoorwaarden - heeft overgenomen.

“De uitspraak betekent een grote overwinning voor alle werknemers in Nederland die in dezelfde situatie terechtkomen: zij worden nu toch beschermd door de wet”, aldus de FNV. Bij een regulier faillissement gelden de regels rond overgang van onderneming niet. Bij een vooropgezet faillissement of pre-pack (uitleg hier, red.) kan dat door deze uitspraak mogelijk anders zijn, aldus de FNV.

Bekijk meer van

FNV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 5 oktober 2018, 00:26

Eindelijk gerechtigheid !!!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.