persveilig seminar

— donderdag 10 november 2016, 12:52 | 0 reacties, praat mee

Regels rond journalistiek dronegebruik bekrachtigd

Adam Meek / CCBY

Een proefproces rond journalistiek gebruik van drones heeft geleid tot bekrachtiging van ruimere regels die sinds 1 juli 2016 zijn opgesteld. Journalisten mogen nu drones tot vier kilo gebruiken bij nieuwsgaring. Het gebruik van zwaardere drones levert grotere risico's op; gebruik van zulke drones moet nog wel vooraf worden gemeld. Laatste wijziging: 10 november 2016, 12:56

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en fotograaf René Oudshoorn begonnen in 2015 een bodemprocedure tegen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nadat Oudshoorn was beboet toen hij in 2013 voor zijn werk een drone gebruikte. Journalisten die een drone inzetten riskeerden strafvervolging en een boeten van 8200 euro.

Tegelijk bestaan er voor particulieren géén beperkingen. De NVJ wilde die rechtsongelijkheid aanpakken. De rechtbank Den Haag heeft op 9 november de regels rond journalistieke drone-inzet bevestigd.

Voor het gebruik van drones tot vier kilo gelden wel zogeheten operationele restricties. Ze mogen niet hoger dan 50 meter en op maximaal 100 meter afstand van de bestuurder vliegen. Vliegvelden zijn verboden terrein en nachtvluchten zijn niet toegestaan.

Zwaardere drones leveren ook voor hulpdiensten (zoals een trauma-helikopter) gevaar op, zodat een meldingsplicht in dat geval redelijk is.

In een reactie stellen NVJ en fotografenvakvereniging NVF dat de overheid in het vervolg tijdig overlegt voordat zij regelgeving aanpast die journalisten treft. De organisaties willen “voorkomen dat regelgeving binnen drie jaar wordt aangepast omdat zij geen recht doet aan het journalistieke vak.”

NVJ-secretaris Rosa Garcia López is blij dat de staatssecretaris lopende de rechtszaak de regelgeving heeft verruimd, zodat journalisten daadwerkelijk drones kunnen gebruiken. René Oudshoorn zal (weer) vaak van een drone gebruik maken. Ze kunnen bij gevaarlijke situaties opereren waar een camermaman of normaal vliegtuig te veel risico loopt.

“Een drone is ook de oplossing voor visuele en fysieke barrières, kijkt over bomen en muren heen, en vliegt eenvoudig naar een plek die anders niet goed bereikbaar zou zijn”, aldus Oudshoorn.

Otto Volgenant van Boekx Advocaten, die het proces begeleidde, is blij dat er nog voor de definitieve uitspraak door staatssecretaris Dijksma een werkzame oplossing is bedacht.

Bekijk meer van

NVJ NVF Drones

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.