mgm nvj maart

— donderdag 7 april 2011, 21:36 | 1 reactie, praat mee

Wereldomroep kiest voor buitenlandse taak

Als de Wereldomroep moet inleveren op de huidige vier kerntaken, dan gaat er een streep door het informeren van Nederlandstaligen in het buitenland. Dat hebben directeur Jan Hoek en hoofdredacteur Rik Rensen dinsdag aan de redactie binnenland van de Wereldomroep verteld. Naast stoppen geven zij als mogelijkheid, dat de Wereldomroep als 'crisiszender' door gaat. Ook zou de te schrappen taak kunnen worden overgenomen door de NOS. De topmannen kiezen er voor door te gaan met de kerntaken 'het voorzien in onafhankelijke informatie in landen met een informatieachterstand' en 'het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland.' Uiteindelijk beslist de politiek over de taken van de Wereldomroep. Minister Van Bijsterveldt neemt voor de zomer een standpunt in. Laatste wijziging: 12 april 2011, 12:50

Tekst uitgesproken door Jan Hoek tijdens bijeenkomst met NL-redactie RNW

Onderzoek kerntaken Wereldomroep

Het kabinet heeft in het regeerakkoord zijn plannen voor de komende kabinetsperiode gepresenteerd. Het regeerakkoord bepaalt dat de Wereldomroep zich richt op zijn kerntaken, waaronder het vrije woord. Dit is mede ingegeven door het feit dat technologische ontwikkelingen aanleiding zijn voor een herbezinning op de taken van de Wereldomroep. De aangenomen motie van Van der Ham is hierop aanvullend.

De ministeries van OCW en BZ hebben de ontwikkelingen in januari en februari toegelicht aan de directie en een analyse aangekondigd. De analyse bestond uit een kleine zestig vragen die betrekking hadden op onder meer personeel, financiën, distributie, kerntaken en samenwerking met andere organisaties. Eén van de vragen was om een visie te geven op de toekomstige taakuitoefening van de Wereldomroep. Om als organisatie niet ongeloofwaardig over te komen op een moment dat overal bezuinigd moet worden, hebben directie en hoofdredactie een richting aangegeven.

De actuele ambities van de Wereldomroep zijn recent uiteengezet in ons Beleidsplan 2010-2015. Dit plan is tevens de basis geweest voor de in juni 2010 gesloten Prestatieovereenkomst met het ministerie van OCW en het CvdM. Belangrijke doelstellingen in Beleidsplan 2010-2015 en Prestatieovereenkomst zijn: de versterking van het onderscheidend vermogen van de Wereldomroep, een verschuiving in de distributiemix (afbouw korte golf), een beperking van de activiteiten voor Nederlanders over de grens tot specifieke doelgroepinformatie en het stimuleren van het gebruik door de landelijke publieke omroep van RNW’s internationale expertise.

In aanvulling hierop hebben wij in de beantwoording van de vragen van OCW en BZ het volgende geschreven:
“Bij een noodzakelijke prioritering in kerntaken zouden wij dan ook deze informatietaak voor landen met een informatieachterstand (kerntaak II) - in combinatie met kerntaak III - willen laten prevaleren. Het informeren van Nederlandstaligen in het buitenland (kerntaak I) zou zich desnoods kunnen beperken tot de functie van ‘crisiszender’ en informatievoorziening voor expats en/of worden overgenomen door de NOS. Daarnaast zien wij mogelijkheden de afbouw van de korte golf als distributieplatform te versnellen, inclusief de sluiting van de zendstations op Bonaire en Madagascar.”

Het is niet gezegd dat dit ook de richting zal zijn waarin uiteindelijk wordt besloten. Dat is aan de politiek. De komende tijd buigen de ministeries van OCW en BZ zich over onze antwoorden. Voor de zomer zal de regering de kamer informeren over de wijze waarop de Wereldomroep en zijn takenpakket zal worden vormgegeven.

Het is onzeker. Wij hebben een aanzet gegeven voor een discussie die elders plaatsvindt. Maar wij vinden het onzorgvuldig om jullie deze informatie te onthouden. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn dan zullen wij jullie daar uiteraard van op de hoogte brengen zoals we vandaag ook hebben gedaan tijdens een bijeenkomst met de redactie Nederlands. Rik zal deze en komende week ook vergaderingen van de andere redacties bijwonen.

Rik en Jan

Mediawet
In de Mediawet 2008, die op 1 januari 2009 van kracht werd, worden met betrekking tot RNW de
volgende taken genoemd:
I. het informeren van Nederlandstaligen in het buitenland;
II. het voorzien in onafhankelijke informatie in landen met een informatieachterstand;
III. het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland; en
IV. het verrichten van alle activiteiten die daarvoor nodig of ondersteunend zijn, waaronder
het oprichten van of deelnemen in organisaties en rechtspersonen.

Bekijk meer van

RNW

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Juul, 8 april 2011, 15:00

Het is zpnde als zo’n prachtig bedrijf ten gronde wordt gericht door een stelletje politici en met name de PVV.
Sterkte mensen. Als geboren en getogen Hilversummer luister ik al m’n hele leven naar RNW

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.