— maandag 31 oktober 2016, 08:09 | 0 reacties, praat mee

Weer Turkse mediabedrijven gesloten

© Ozan Kose / AFP

Turkije heeft weer mediabedrijven gesloten. In de nasleep van de mislukte staatsgreep zijn nieuwe anti-Gülen-maatregelen getroffen. Geestelijk leider Fethullah Gülen wordt door de Turkse overheid verantwoordelijk gehouden voor de couppoging.

In een decreet staat dat vijftien redacties van mediabedrijven per direct zijn gesloten. Het zijn mediabedrijven die in veel gevallen schrijven over wat er gebeurt in het zuidoosten van het land, zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester. “Dit zijn redacties die netwerken hebben in de Koerdische gebieden en daar verslag van doen. Maar de afgelopen weken zijn ook al tientallen andere redacties gesloten.”

Daar zitten ook redacties tussen die ogenschijnlijk niets of weinig met de couppoging of terreur te maken hebben. “Een ervan is een maandelijks tijdschrift over kunst en cultuur. Maar er zijn ook muziekstations gesloten”, zegt Waagmeester. Sinds de mislukte coup zijn meer dan honderd journalisten opgepakt en tientallen redacties gesloten.

Naast deze maatregel zijn ook 10.000 ambtenaren ontslagen, het gaat om wetenschappers, docenten en medewerkers van de gezondheidsdiensten die mogelijk banden hadden met Gülen. Ook bij de verdenking dat iemand een terreurverdachte is zijn er vergaande besluiten genomen. Een rechter mag dan het recht op een advocaat zes maanden lang ontzeggen. ook mogen dan gesprekken tussen terreurverdachte en advocaat worden opgenomen. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.